Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-maat eivät liiemmin lämmenneet turvapaikanhakijoiden siirtojärjestelylle – Suomi ei puheenjohtajamaana ota kantaa

Neljän maan ehdotus Välimereltä pelastettujen turvapaikanhakijoiden jakamisesta on saamassa vaisun vastaanoton EU:n sisäministerien kokouksessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Muun muassa Ruotsi, Tanska ja Hollanti eivät aio tällä tietoa osallistua mekanismiin. Suomi vetoaa puheenjohtajuuteen, eikä ota omalta osaltaan kantaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi ennen kokousta, että väliaikaiseen mekanismiin tavoitellaan mukaan mahdollisimman paljon maita. Puheenjohtajana Suomi on tukemassa tätä tavoitetta.

Saksa, Ranska, Italia ja Malta sopivat syyskuussa väliaikaisen mekanismin suuntaviivoista. Tavoitteena on ohjata mereltä pelastetut sekä Italiaan ja Maltalle tuodut turvapaikanhakijat mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

Mekanismi olisi väliaikainen ja voimassa alustavasti vain kuusi kuukautta.

Juuri siinä piilee arvostelijoiden mielestä ongelma. Ruotsin maahanmuutosta vastaavan ministerin Morgan Johanssonin mukaan EU-maiden pitäisi päästä sopuun pysyvästä uudistuksesta. Hän myös muistuttaa Ruotsin kantaneen paljon vastuuta aiempina vuosina, minkä takia maa ei olisi lähdössä mekanismiin mukaan.

Arvostelijoiden mielestä väliaikainen ratkaisu ei toimisi ponnahduslautana kohti pysyvää ratkaisua.

Lisää aiheesta

Saksan sisäministerin Horst Seehoferin mukaan ei ole välttämätöntä, että kaikki 27 EU-maata lähtevät mukaan mekanismiin.

Luxemburgissa toimittajille puhunut Seehofer arvioi, että monet maat tuntevat sympatiaa neljän maan ehdotusta kohtaan.

Hän muistuttaa, että puhe on nyt hyvin pienistä ihmismääristä. Saksa on ottanut aluksilta 14 kuukauden aikana 225 turvapaikanhakijaa, vaikka se on ollut Ranskan rinnalla aktiivisin EU-maa.

Kansalaisjärjestö Oxfamin mukaan tilanne on hälyttävä varsinkin Lesboksen Moria-leirillä.

Eniten siirtolaisia Eurooppaan saapuu tällä hetkellä Välimeren itäistä reittiä pitkin eli Turkista Kreikkaan.

Kreikan kerrotaan tapaavan kokouksen kulisseissa ministereitä ilmeisesti tarkoituksenaan pyytää apua. Kreikka on jo aiemmin lähettänyt muille EU-maille pyynnön ottaa suojiinsa 2 500 alaikäistä, yksin tullutta turvapaikanhakijaa pahasti kuormittuneilta saariltaan.

Turkista on saapunut merireittiä pitkin Kreikkaan tänä vuonna noin 36 000 siirtolaista, joista iso osa on Afganistanista ja Syyriasta.

Suomi tai Ruotsi eivät ole tällä tietoa ottamassa lapsia vastaan.

Näin merkittävää maahanmuuttopainetta ei ole kohdistunut Kreikkaan sitten EU:n ja Turkin sopimuksen, joka solmittiin vuonna 2016. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut avata rajan siirtolaisille, jos maa ei saa lisää avustusta.

Kansalaisjärjestö Oxfamin mukaan tilanne on hälyttävä varsinkin Lesboksen Moria-leirillä, joka on tarkoitettu 3 100 ihmiselle, mutta johon on sijoitettu 13 000 tulijaa. Turvattoman leirin asukkaista 40 prosenttia on järjestön mukaan lapsia.

Viikko sitten leirillä syttyneessä tulipalossa yksi nainen kuoli ja useita loukkaantui sekasorrossa.

STT–Anniina Luotonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE