Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-maiden johtajilta lähti viesti Britannialle: nyt tarvitaan tarvittavat liikkeet sovulle

EU-maiden johtajat pyytävät Britanniaa tekemään tarvittavat liikkeet, jotta sopu neuvotteluissa uudesta suhteesta tulisi mahdolliseksi. Neuvottelujen tilaa on punnittu tänään alkaneessa huippukokouksessa Brysselissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tiedottaja Barend Leyts kertoi Twitterissä johtajien hyväksyneen päätelmät, joissa muun muassa pyydetään EU:n pääneuvottelijaa Michel Barnieria jatkamaan neuvotteluja tulevina viikkoina.

Päätelmien hyväksymisestä huolimatta keskustelu Britanniasta tiettävästi jatkui huippukokouksessa vielä alkuillasta Suomen aikaa.

Neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta ovat viime aikoina muhineet epävarmuuden tilassa.

EU:sta eronneen Britannian pääministeri Boris Johnson piti aiemmin tätä päivää ratkaisevana takarajana kauppasopimuksen solmimisen kannalta. Neuvottelut vaikuttavat kuitenkin jatkuvan, ellei Johnson vedä uusia johtopäätöksiä huippukokousterveisten pohjalta.

Yksi kauppaneuvottelujen vaikeimmista kysymyksistä on ollut kalastus, ja jäsenmaat suhtautuvat siihen vaihtelevalla intohimolla. Suomelle kalastus ei ole merkittävä kynnyskysymys, mutta esimerkiksi Britannian vesillä kalastaville Ranskalle ja Hollannille asia on erittäin tärkeä.

“Kalastajia ei pidä uhrata brexitille.”

Kokoukseen saapuessaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi painokkaasti, ettei kalastajia pidä uhrata brexitille, vaan on tärkeää, että kalastajien pääsy Britannian vesille taataan jatkossakin.

– Me emme valinneet brexitiä. Se oli Britannian kansan valinta, Macron muistutti.

Kaksi muuta keskeistä kipukohtaa neuvotteluissa ovat yritysten tasavertaisten kilpailuolosuhteiden takaaminen sekä hallinnolliset kysymykset, kuten riitojen ratkaisu.

Huippukokouksessa EU:n pääneuvottelija Barnier avaa johtajille neuvottelujen tilaa ja voi samalla hakea hieman vahvistusta siihen, millainen on neuvottelujen loppumetrien liikkumavara EU-maiden puolesta.

EU:n näkökulmasta kauppasopimuksesta pitäisi päästä sopuun lokakuun loppuun mennessä, jotta se ehdittäisiin saattaa kaikkien vaiheiden läpi voimaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Vuodenvaihde on merkittävä hetki, koska silloin päättyy Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika ja Britannia muun muassa jättää EU:n sisämarkkinat.

Koronavirusaltistus sekoitti kokousta.

Huippukokouksen alkumetreillä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutui yllättäen poistumaan kokouksesta, sillä hänen tietoonsa tuli tuore koronavirusaltistuminen. Von der Leyen kertoi Twitterissä, että hänen kanssaan työskennellyt henkilö oli saanut positiivisen tuloksen tämän aamun koronavirustestistä.

Von der Leyenin oma testi oli negatiivinen, mutta varotoimenpiteenä hän kertoi vetäytyvänsä omaehtoiseen karanteeniin.

Huippukokouksessa ovat paikalla lähes kaikki EU-maiden johtajat. Omaehtoisen koronaviruskaranteenin vuoksi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ei ole paikalla, joten Tshekin pääministeri Andrej Babish edustaa Puolaa. Asiasta kertoi muun muassa Puolan EU-edustusto.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.), joka saapui Brysseliin suoraan hallituksen koronakokouksesta.

Parlamentti on vaatinut kunnianhimoisempaa linjausta.

Illan aikana jäsenmaiden johtajien odotetaan keskustelevan myös EU:n päästövähennystavoitteen kiristämisestä. Komissio on esittänyt, että vuoden 2030 päästövähennystavoite asetettaisiin ainakin 55 prosenttiin verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Tämänhetkinen tavoite on 40 prosentin vähennys.

Suomi kuuluu kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa vaativien jäsenmaiden joukkoon ja kannattaa komission esitystä ainakin 55 prosentin vähennyksistä.

Komission esitystä tukeva 11 jäsenmaan joukko julkaisi huippukokouksen alla yhteisen julkilausuman ilmastotavoitteiden tiukentamisesta. Suomen lisäksi joukkoon kuuluvat Espanja, Hollanti, Irlanti, Latvia, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Tanska ja Viro.

Euroopan parlamentti on vaatinut entistä kunnianhimoisempaa linjausta. Se asettui viime viikolla ilmastolakikannassaan tukemaan päästövähennystavoitteen kiristämistä 60 prosenttiin.

Nyt käytävässä huippukokouskeskustelussa johtajien ei odoteta ottavan vielä lopullista kantaa päästövähennyslukuun, vaan linjaavan ylipäätään tavoitteen kiristämistarpeesta, jotta EU saavuttaisi hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä.

Sopuun päästövähennystavoitteen prosenttiluvusta olisi tarkoitus päästä joulukuussa.

Kaksipäiväisessä huippukokouksessa käsitellään myös Euroopan koronavirustilannetta ja puhutaan EU:n ulkosuhteista. Asialistalla ovat EU:n suhteet Afrikkaan, mutta itäisen Välimeren tilanteen ja Turkin toimien odotetaan nousevan kokouksessa ainakin keskustelunaiheeksi.

STT–Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE