Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

20.5.2025 04:05 ・ Päivitetty: 20.5.2025 04:05

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään Israel-sopimuksen uudelleenarvioinnista

LEHTIKUVA / AFP / NICOLAS TUCAT

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysseliin. He keskustelevat muun muassa Hollannin aloitteesta koskien EU:n ja Israelin välisen assosiaatiosopimuksen tarkastelua.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hollannin mukaan Israelin toimet Gazassa rikkovat sopimuksen ehtoa, jonka mukaan EU:n ja Israelin suhteiden tulee perustua ihmisoikeuksien ja demokraattisten periaatteiden kunnioittamiseen.

EU:n jäsenmaista ainakin Suomi, Ranska, Belgia, Portugali ja Ruotsi ovat ilmoittaneet tukevansa aloitetta. Myös Irlanti ja Espanja tukevat aloitetta. Ne ovat jo aiemmin vaatineet sopimuksen tarkastelua.

Maanantaina Israel ilmoitti aikovansa ottaa haltuun koko Gazan kaistan ja aloitti väestön evakuointimääräykset.

Haaretzin mukaan Israelin valtiovarainministeri Bezalel Smotrich on sanonut, että koko Gazan väestö pakkosiirretään kolmansiin maihin. Väestön pakkosiirto on sotarikos.

-  Väestön pakkosiirrot ovat sotarikos eivätkä voi olla osa mitään ratkaisua, Suomen ulkopoliittinen johto sanoi maanantaina X:ssä.

EU:N ja Israelin välinen assosiaatiosopimus on ollut voimassa lähes 25 vuotta. Sen tavoitteena oli luoda puitteet EU:n ja Israelin väliselle taloudelliselle ja poliittiselle yhteistyölle.

STT:n aiemmin haastattelema Israelin ja EU:n välisiin suhteisiin perehtynyt Martin Konecny on arvioinut, että sopimuksen kauppaa koskevan osion jäädyttäminen olisi yksi järeimmistä keinoista, joilla EU voisi painostaa Israelia.

Sopimus hyödyttää enemmän Israelia kuin EU:ta, sillä unioni on Israelin suurin kauppakumppani. Israel on taas vasta EU:n 25:nneksi suurin kauppakumppani.

Konecnyn mukaan kuitenkin jäsenvaltioiden yksinkertainen enemmistö voisi ottaa ensimmäisen askeleen ja pyytää EU-komissiolta assosiaatiosopimuksen osittaista keskeyttämistä nimenomaan kaupan osalta.

-  Jo tämä riittäisi saamaan Israelin suhtautumaan EU:n kantoihin vakavammin, Konecny arvioi.

Konecnyn mukaan komission ehdotus kauppapilarin keskeyttämisestä vaatisi vain jäsenvaltioiden määräenemmistön hyväksynnän. Koko sopimuksen keskeyttäminen vaatisi taas yksimielisyyttä.

EU:n jäsenmaista esimerkiksi Israelia vahvasti tukevien Unkarin ja Itävallan voi odottaa vastustavan sopimuksen tarkastelua.

EU:N ulkoministereiden lisäksi puolustusministerit ovat tänään koolla. Ministerit puivat Gazan lisäksi muun muassa Ukrainan tilannetta.

Suomea molemmissa kokouksissa edustaa poliittinen valtiosihteeri Pasi Rajala, eli ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) eivät osallistu kokouksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU