Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-ulkoministerit etsivät sopua Venäjä-pakotteisiin – Unkarin Orban panttaa hyväksymistään

AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV
Orban ja Putin tapasivat Kremlissä 5. heinäkuuta 2024.

EU-maiden ulkoministerit ovat aloittaneet tämän päivän kokouksensa Brysselissä. Kokouksessa yritetään löytää sopu Venäjään kohdistuvien pakotteiden jatkamisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU:n Venäjälle asettamat pakotteet on uusittava kuuden kuukauden välein tai ne raukeavat. Yleensä kyseessä on ollut rutiininomainen päätös, mutta Unkarin pääministeri Viktor Orban on pantannut hyväksyntäänsä pakotteiden jatkamiselle.

Jos jäsenmaat eivät pääse yksimielisyyteen pakotteiden jatkamisesta perjantaihin mennessä, ne voivat raueta helmikuun alussa.

Kokoukseen saapunut ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ei kommentoinut suoraan, uskooko hän Unkarin tänään taipuvan pakotteiden taakse. Hänen mukaansa EU:ssa nähdään selkeästi, että pakotteet hiljalleen murentavat Venäjän taloudellista pohjaa.

-  Venäjän on ohjattava yhä suurempi osa fossiilisten polttoaineiden viennistä saamastaan lisäarvosta sotateollisuuteensa, mikäli se haluaa sotaansa ylläpitää, Valtonen sanoi.

Unkari on toistuvasti kyseenalaistanut pakotteita ja aiemmin vitkutellut EU:n Ukrainaa koskevien päätöksien yhteydessä. Hän on myös pitänyt yhteyksiä yllä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Mitä ajatuksia tämä Valtosessa herättää?

-  Unkarin toiminta on tietenkin omanlaistaan, ja me toimimme omalla tavallamme. Kaikkein tärkeintä on, että teemme EU:sta entistä vahvemman myös päätöksenteoltaan sellaisissa tilanteissa, joissa yksittäinen valtio voi asettua poikkiteloin laajan enemmistön tahtotilan kanssa, Valtonen sanoi.

PERJANTAINA Orban esitti vaatimuksia EU:lle liittämällä pakotepäätöksen siihen, että Ukrainan tulisi sallia venäläisen kaasun toimittaminen EU-alueelle maaperänsä kautta.

Ukraina sulki vuoden alussa hanat Eurooppaan menevältä venäläiskaasulta. Sitä ovat ostaneet Unkarin lisäksi muun muassa Slovakia ja Itävalta.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi sanoi viikonloppuna, että Ukraina voisi sallia azerbaidzhanilaisen kaasun läpikulun Unkariin ja Slovakiaan sillä ehdolla, että Venäjä ei hyödy asiasta taloudellisesti. Asiasta kertoo muun muassa Politico-lehti.

Myös ulkoministeri Valtonen kommentoi Orbanin vaatimuksia toteamalla, että Ukrainan halki voi virrata Unkariin myös muuta kuin venäläistä kaasua.

VENÄJÄÄN kohdistuvien pakotteiden lisäksi kokouksen asialistalla ovat Syyriaan kohdistuvat pakotteet. Syyriassa joulukuussa vallan ottanut uusi hallinto on vaatinut luopumaan pakotteista, jotka asetettiin syrjäytetyn presidentin Bashar al-Assadin hallinnolle.

EU-johtajien odotetaan antavan vihreää valoa pakotteiden asteittaiselle poistamiselle. Pakotteita ei poistettaisi kerralla, vaan EU haluaa ensin nähdä, millaista politiikkaa Syyrian uusi hallinto lähtee ajamaan ja toteuttaako hallinto lupauksensa muun muassa uskonnollisten vähemmistöjen kunnioittamisesta.

EU:N varovaisuus liittyy siihen, että al-Assadin syrjäyttäneitä kapinallisia johtanut Hayat Tahrir al-Sham (HTS) on islamistiryhmä, jonka juuret ovat terroristijärjestö al-Qaidan Syyrian-haarassa.

Pakotteiden poisto kohentaisi sisällissodan runteleman Syyrian taloutta ja antaisi legitimiteettiä uudelle hallinnolle.

Lisäksi EU:n etu olisi vähentää ulkoisten toimijoiden, mukaan luettuna Venäjän, vaikutusvaltaa Syyrian sisäisiin asioihin, summasi eräs korkea-arvoinen EU-virkamies perjantaina.

KOKOUKSESSA käydään läpi myös EU:n suhteita Yhdysvaltain uuteen hallintoon. EU odottaa tällä hetkellä, mitä presidentti Donald Trump käytännössä aikoo muun muassa uhkailemiensa tullien ja Ukrainan sodan suhteen.

Ennen kokousta EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Kaja Kallas esitti myös avoimen kutsun Trumpin hallinnon ulkoministerille Marco Rubiolle osallistua EU:n ulkoministerikokoukseen. Kallas ei ilmeisesti saanut vastausta pyyntöönsä.

Tähän mennessä Trump ei ole näyttänyt asettaneen EU:ta ulkosuhteidensa kärkeen. Kukaan korkea-arvoinen EU-edustaja ei saanut kutsua hänen virkaanastujaisiinsa, ja EU:n valtionjohtajista tilaisuuteen osallistui vain Italian pääministeri Giorgia Meloni.

Sanna Raita-aho/STT

Uutista päivitetty ja täydennetty klo 12.42 kauttaaltaan mm. Valtosen kommentein.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE