Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta sopu – nykyisillä säännöillä jatketaan vielä kaksi vuotta

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta löytyi tiistaina poliittinen sopu EU-parlamentin ja neuvoston kesken.

EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan on tulossa suuria muutoksia, mutta siirtymäkausi on takaamassa sen, että nykyisillä säännöillä jatketaan vielä kaksi vuotta.

Siirtymäkauden virallinen hyväksyminen jää odottamaan sopua EU:n monivuotisesta budjetista. EU-parlamentti ei nimittäin pysty äänestämään siirtymäkaudesta ennen kuin tulevien vuosien rahankäytöstä on sovittu.

Seitsenvuotisesta budjetista neuvotellaan jäsenmaiden kesken, ja seuraavan kerran EU-johtajat pyrkivät löytämään yhteisymmärrystä heinäkuun puolivälin huippukokouksessa.

Parlamentin pääneuvottelijana maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta oli suomalaismeppi Elsi Katainen (kesk.). Hän sanoo, että kahden vuoden siirtymäaika tarjoaa viljelijöille jo hyvän näkymän eteenpäin.

– Se on hirvittävän tärkeää, koska viljelijät miettivät koko ajan investointeja ja nuoret viljelijät miettivät alalle lähtöä.

Kataisella on omakohtaista näkemystä asiaan, sillä hän ja hänen puolisonsa tekivät alkuvuodesta sukupolvenvaihdoksen lypsykarjatilallaan Pohjois-Savon Pielavedellä. Nyt tilanpitoa jatkaa Kataisen poika.

MTK: Siirtymäkausi saattaa venyä

EU-komissio ehdotti maatalouspolitiikkaan alun perin vuoden mittaista siirtymäkautta, mutta parlamentti ja neuvosto päätyivät pidentämään sitä kahteen.

Katainen huomauttaa, että vuoden mittainen siirtymäkausi ei tässä vaiheessa enää olisi ollut edes teknisesti mahdollinen, sillä maatalouspolitiikan varsinaisen uudistuksen valmistelut ovat vielä kesken komission ja jäsenmaiden osalta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pohtii, että siirtymäkausi saattaa venyä nyt sovittua kahta vuotta pidemmäksi.

Marttila ennakoi, että maatalouspolitiikan uudistuksen kytkeminen komission ajamiin uusiin strategioihin, kuten vihreän kehityksen ohjelmaan, voi viedä paljon aikaa.

– Minulla on sellainen tuntuma, että aikataulut tulevat paukkumaan vielä moneen kertaan, Marttila sanoi STT:lle.

Etelä-Suomen kansallinen tuki mukana

EU:n maataloustukien tasoa vuosien 2021–2027 budjettikaudelle ei voi vielä sanoa varmaksi, koska budjettineuvottelut ovat kesken.

Jos tukiin tulee leikkauksia nykyiseen kauteen verrattuna, niin siirtymäkauden osalta on sovittu, että jäsenmaat voivat halutessaan kompensoida vähennykset, Katainen kertoo.

Katainen iloitsee myös siitä, että Etelä-Suomen kansallinen tuki eli niin sanottu 141-tuki säilyy nykyisellä tasollaan siirtymäkauden ajan.

– Komissiohan oli tuen alun perin poistanut sieltä, mutta olen todella iloinen, että saimme sen vielä taisteltua sinne mukaan ja se hyväksyttiin.
STT–Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE