Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Euroopan komissio haluaa höllentää suden kansainvälistä suojeluasemaa – WWF: ”Ei perustu tieteeseen”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kaksi vuoden ikäistä nuorta sutta Kuhmon rajavyöhykkeellä 8. toukokuuta 2020.

Euroopan komissio haluaa höllentää suden kansainvälistä suojeluasemaa. Komissio ehdotti, että suden suojeluasema muutetaan suojelluksi tiukasti suojellun sijaan.

Komissio pohjasi ehdotuksensa tänään julkaistuun selvitykseen. Komissio perustelee ehdotustaan sillä, että susikantojen kasvu on aiheuttanut haittoja ihmisen toiminnalle.

Suden suojeluasema perustuu kansainväliseen Euroopan luonnonsuojelusopimukseen, jonka osapuolia EU ja sen jäsenvaltiot ovat. Suden suojeluasema voidaan muuttaa EU:n tasolla, jos jäsenvaltiot sekä muut sopimuksen osapuolet suostuvat siihen.

WWF kritisoi ehdotusta. Ympäristöjärjestö muistuttaa tiedotteessa, että Euroopan susikanta on suojelun ansiosta toipunut sukupuuton partaalta, ja susi on palannut monille aiemmille elinalueilleen. Kantojen vahvistumisesta huolimatta susi on WWF:n mukaan kaukana suotuisan suojelun tasosta koko Euroopan tasolla.

– Ehdotus suden suojelutason laskemisesta ei perustu tieteeseen, vaan taustalla ovat henkilökohtaiset ja poliittiset päämäärät. (Euroopan komission puheenjohtaja Ursula) Von der Leyen yrittää tehdä sudesta syntipukin maaseudun haasteisiin. Hänen ehdotuksensa olisi myös täyskäännös EU:lta suden suojelussa: viime vuoden syksynä EU torjui Sveitsin vastaavan aloitteen, koska susi ei ole suotuisan suojelun tasolla useimmissa EU:n jäsenmaissa, WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo tiedotteessa.

WWF:n mukaan tehokkaampi tapa ratkaista suurpetojen suojelun ja karjatalouden välisiä konflikteja olisi petojen tappamisen sijaan ennaltaehkäistä niiden aiheuttamia vahinkoja esimerkiksi petoaitojen ja laumanvartijaeläinten avulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE