Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja kävi yöllä kahdenvälisiä keskusteluja jäsenmaiden kanssa

EU-johtajien ylimääräinen huippukokous jatkuu Brysselissä. Eilen alkaneessa kokouksessa neuvotellaan EU:n tulevien vuosien budjetista. Yöllä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on käynyt kahdenvälisiä keskusteluja kunkin jäsenmaan kanssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomi oli vuorossa viimeisenä, ja keskustelu Michelin kanssa oli ohi hieman ennen aamukahdeksaa Suomen aikaa. EU-johtajien on määrä palata pyöreään pöytään muutaman tunnin kuluttua.

EU-johtajat yrittävät löytää yhteisymmärrystä muun muassa monivuotisen rahoituskehyksen kokonaistasosta. Huippukokouksia johtavan Michelin ehdotus vuosien 2021–2027 budjetin kokonaistasoksi on yli 1094 miljardia euroa, mitä Suomi on pitänyt liian korkeana.

EU-johtajien on määrä palata pyöreään pöytään aamupäivällä muutaman tunnin kuluttua, eli puoliltapäivin Suomen aikaa.

Neuvotteluja on luonnehdittu erittäin vaikeiksi, sillä jäsenmaiden budjettikannat ovat olleet varsin kaukana toisistaan. Esimerkiksi tiukkaa budjettikuria vaativat Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi ovat pitäneet kiinni leikkauslinjastaan.

Marin: Kaikkien pitää tulla toisiansa vastaan

Ennen kokouksen alkua pääministeri Sanna Marin (sd.) pohti, että sovun saavuttaminen vaatii joustamista.

Lisää aiheesta

– Kaikkien jäsenmaiden pitää myös tulla toisiansa vastaan ja olla valmiita joustamaan omista ehdottomuuksistansa, Marin sanoi eilen.

Budjetin maltillisen kokonaistason lisäksi maatalouden kehittämisrahat ja vahva oikeusvaltiomekanismi ovat Suomelle tärkeitä asioita neuvotteluissa.

Neuvotteluja on mutkistanut suuren nettomaksajan Britannian lähtö unionista. Muun muassa sen jäljiltä jäsenmaiden maksuosuuksissa on korotuspainetta.

Suomen maksuosuuden lopullista nousua on toistaiseksi aikaista arvioida, sillä se riippuu saatavien ja maksujen lisäksi myös siitä, millaisista uusista tulonlähteistä EU-maat mahdollisesti sopivat.

Tilkettä EU-budjettiin on etsitty esimerkiksi mahdollisesta muoviverosta ja päästökauppajärjestelmästä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE