Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Eurooppalainen kädenjälki globaaliin kestävään kehitykseen

Viime viikot ovat olleet jännittävää aikaa. Euroopan komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittää minulle kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin tehtävää. Von der Leyenin komission työnjaossa näkyy ilmiöpohjaisuus, megatrendeihin ei keskinäisriippuvuuksien maailmassa pystytä vastaamaan siiloista käsin. Kaikki komissaarit sitoutuvat edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Jutta Urpilainen

Omassa tehtäväkentässäni yhdistyvät talous ja ulkosuhteet, kaksi isoa teemaa, joiden kanssa olen saanut työskennellä aiemminkin urallani toimiessani valtiovarainministerinä, eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsenenä ja viime vuosina ulkoministeri Soinin rauhanvälityksen erityisedustajana. Vasta keväällä Säätytalolla puheenjohdin ilmiöpöytää, jossa kirjoitimme hallitusohjelmaan suuntaviivoja sille, miten Suomi voisi olla kokoaan suurempi maailmalla. Nyt on aika miettiä, miten jätetään eurooppalainen kädenjälki globaaliin kestävään kehitykseen. Koen tehtävän paitsi mielekkääksi, myös motivoivaksi.

Kumppanuuksien rakentaminen kiristyneessä maailmanpoliittisessa tilanteessa, jossa sääntöperusteisen maailmanjärjestyksen oikeutus ja monenkeskisen yhteistyön hyödyt kyseenalaistetaan, on kiistämättä haaste. Näemme enenevissä määrin demokratiaa ja oikeusvaltiota heikentäviä kehityskulkuja. Universaalien arvojen, kuten ihmisoikeuksien kunnioittamisen, vahvistuminen ei enää ole asia, jonka voimme ottaa itsestäänselvyytenä.

Toisaalta elämme myös aikaa, jossa yhä selvemmin ymmärretään, että Suomen ja Euroopan kohtalon kysymyksiä ei ratkaista pelkästään Suomen ja Euroopan rajojen sisäpuolella. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii kansallisia toimenpiteitä ja sitoumuksia, mutta ne eivät yksin riitä. Euroopan ja EU:n pitää ottaa esimerkinnäyttäjän rooli siinä, miten ilmastonmuutosta vastaan taistellaan sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla ja hyvinvointia heikentämättä. Lisäksi kuitenkin tarvitaan kumppanuuksia, joilla edistämme kestävän kehityksen tavoitteita globaalisti. EU vastaa noin puolesta maailman kehitysavusta, joten EU:lla on käsissään myös ratkaisun avaimet.

Yksi keskeisimmistä von der Leyenin minulla osoittamista tehtävänannoista on luoda EU:lle uusi Afrikka-strategia. Afrikka on monessa mielessä tulevaisuuden manner. Hyvä elämän edellytyksien vahvistaminen, kehityserojen kaventaminen, rauhan edistäminen ja kansalaisyhteiskunnan mukaan ottaminen ovat edellytyksiä mantereen vakaudelle. Väestön kasvaessa erityisesti nuoret tarvitsevat toivoa ja näköaloja parempaan tulevaisuuteen. Jos mahdollisuuksia koulutukseen ja työhön ei ole ja ekologinen kriisi etenee niin, että ilmasto-olosuhteet käyvät sietämättömiksi ja ruokaturva heikkenee, on selvää, että tällä on seuraamuksia myös Euroopalle. Juurisyihin puuttuminen on tehokkain tapa päästä hallittuun maahanmuuttoon ja ehkäistä pakolaiskriisejä.

Samanaikaisesti Afrikan vahvistuvissa talouksissa on valtava potentiaali, jonka valjastamista EU voi olla tukemassa ja josta voimme saada molemminpuolista hyötyä tasapuolisten, reilujen kumppanuuksien kautta. Afrikka on luonnonvaroiltaan ja väestöltään rikas manner, jossa esimerkiksi yhteiskuntien eri sektorien digitalisoituminen voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

Seuraavaksi edessä ovat Euroopan parlamentin kuulemiset, joissa parlamentin valiokunnat ja eurooppalaisten vaaleilla valitsemat mepit ”työhaastattelevat” komissaariehdokkaat. Valmistautuminen kuulemisiin on jo alkanut ja odotan innolla ajatusten vaihtoa parlamentissa. Komission ja parlamentin välisen vuoropuhelun ja yhteistyön lujittaminen on yksi von der Leyenin komission prioriteeteista, jolla halutaan tuoda eurooppalaista päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia. Uusi komissio pääsee aloittamaan työnsä todennäköisesti marraskuussa.


Kirjoittaja on Suomen EU-komissaariehdokas (sd.) Kokkolasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE