Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eurovaalit: Kokoomus suurin, perussuomalaiset romahti, vasemmistoliitto säväytti

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kokoomus vei jälleen voiton EU-vaaleissa, mutta vasemmistoliitto tarjosi illan suurimman yllätyksen nousemalla kakkoseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vasemmistoliiton puheenjohtajalla Li Anderssonilla oli kello 22.15 yli 240 000 ääntä. Hän vie mukanaan europarlamenttiin kaksi muuta meppiä, kansanedustajat Jussi Saramon ja Merja Kyllösen.

Andersson nousi Suomen eurovaalien kaikkien aikojen ääniharavaksi. Hän rikkoi Paavo Väyrysen aiemman ennätyksen, joka oli lähes 158  000 ääntä vuonna 1996.

Andersson uskoi, että tuloksessa näkyi suomalaisten valtava halu muutokseen.

-  En olisi edes voinut unelmoida tällaisista luvuista, Andersson hehkutti vaalivalvojaisissa.

Vasemmistoliiton tulos oli selkeästi suurempi kuin gallupit ennakoivat. Ylen tuorein gallup ennusti puolueelle yhtä paikkaa ja noin puolet pienempää kannatusta kuin se oli, kun äänistä oli laskettu noin 98 prosenttia. Puolueelle oli siinä vaiheessa kertynyt yli 17 prosenttia äänistä, kun ykkössijaa pitävällä kokoomuksella äänisaalis oli lähes 25 prosenttia.

Kokoomus saa neljä meppiä. Europarlamenttiin lähtevät turvallisuusasiantuntijat kansanedustaja Pekka Toveri ja virkavapaalla oleva Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sekä nykyinen meppi Henna Virkkunen.

Kansanedustaja Aura Salla ja nykyinen meppi Sirpa Pietikäinen kävivät viimeisestä paikasta kamppailua loppuun asti, mutta koska Virkkunen ottaa todennäköisesti komissaarin pestin, molemmat pääsevät parlamenttiin.

Perussuomalaiset romahti keskustan ja vihreidenkin taakse ja menetti yhden meppipaikan. Läpi meni vain kansanedustaja Sebastian Tynkkynen. Puheenjohtaja Riikka Purra myönsi pettymyksensä ja arveli hallitusvastuun nakertaneen puolueen kannatusta.

-  Äärettömän huono tulos, hän harmitteli.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmankin oli selvästi hämmentynyt puolueensa jäätyä vasemmistoliiton taakse. SDP säilytti kaksi meppiä, ja gallupeissa ennakoitu kolmas paikka jäi saamatta.

-  Tämä vaalitulos oli kyllä todella iso yllätys. Näyttää siltä, että Li Anderssonin äänimäärä, joka näyttää rikkovan kaikki aikaisemmat ennätykset, on ollut se tekijä, jota ei ole pystytty aiemmin ennustamaan, Lindtman analysoi.

Hän onnitteli Anderssonia huikeasta tuloksesta.

SDP:stä europarlamenttiin lähtevät nykyinen meppi, edellisten vaalien äänikuningas Eero Heinäluoma ja uutena kansanedustaja Maria Guzenina.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saattoi huokaista helpotuksesta. Puolue säilytti meppipaikkansa, vaikka gallupeissa ennakoitiin, että se olisi voinut jäädä kokonaan ilman.

-  Hyvä muistutus siitä, että mediakin voi olla joskus väärässä, itse mepiksi lähtevä Henriksson näpäytti.

Keskusta säilytti kaksi paikkaa, meppi Elsi Katainen jatkaa ja entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni nousi uutena europarlamenttiin. Myös vihreät säilytti kaksi paikkaa. Läpi menivät nykyinen meppi Ville Niinistö ja uutena edellinen puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Ohisalo. Puolueen kannatus suli kuitenkin viime vaaleista lähes viisi prosenttia.

Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin vaaliliitto ei saanut paikkaa europarlamenttiin.

Kotimaan äänestysprosentti oli 42,4, kun se edellisellä kerralla oli 42,7 prosenttia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE