Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Evan kysely: Luottamus poliitikkoihin ennätyksellisen korkealla – valtaosa kokee sosiaalisella medialla olevan liikaa valtaa

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Yli puolet suomalaisista arvioi, että poliitikkojen kansalaisille antama tieto on luotettavaa, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Evan) arvo- ja asennetutkimuksesta. 51 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä poliitikkojen antamaa tietoa luotettavana. Käsitys luotettavuudesta nousi viime syksystä 26 prosenttiyksikköä. Kyseessä on mittaushistorian korkein lukema.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Evan toimituspäällikön Sami Metelisen mukaan luottamus päätöksentekijöihin vahvistuu kriisin keskellä.

-  Hallituksen ja eduskunnan yksituumaisuus ulkopoliittisessa päätöksenteossa ja keskittyminen Suomen kannalta keskeiseen päätöksentekoon selittävät suomalaisten näkemysten muutosta. Asenteet vastaavat koronakeväänä 2020 nähtyä. Tuolloin 48 prosenttia luotti poliitikoiden antamaan tietoon, Metelinen sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan 28 prosenttia eli alle kolmannes ei pidä poliitikkojen antamaa tietoa luotettavana.

Valtaosan mielestä tasavallan presidentillä on sopivasti valtaa

Vastaajien mukaan useimmilla yhteiskunnassamme toimivilla tahoilla on sopivasti valtaa. Valtaosa arvioi, että myös tasavallan presidentillä on sopivasti yhteiskunnallista valtaa. Kuitenkin yli neljännes toivoisi presidentille edelleen lisää valtaa.

Vastaajista 72 prosenttia kokee, että liikaa valtaa yhteiskunnassa on sosiaalisella medialla. Yli puolet vastaajista ajattelee, että liikaa valtaa on myös kansainvälisillä teknologiajäteillä ja suuryrityksillä. Poliittisilla puolueilla, virkamiehistöllä, hallituksella, kuntien päätöksentekijöillä, eduskunnalla, oikeuslaitoksella ja poliisilla arvioidaan olevan sopivasti valtaa.

Kyselyyn vastasi 2  074 ihmistä maaliskuun alkupuoliskolla eli Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan toisen ja kolmannen viikon aikana. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE