Politiikka

Ex-kansanedustajalta terävä viesti puolueelleen: ”Onko sivistyspuolueena esiintyvä keskusta jättänyt opetushallinnon kokoomukselle?”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköisen ylioppilaskirjoituksen keskiviikkoaamuna Ressun lukiossa, Helsingissä, 15. maaliskuuta 2017.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköisen ylioppilaskirjoituksen keskiviikkoaamuna Ressun lukiossa, Helsingissä, 15. maaliskuuta 2017.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokelaat valmistautuivat tekemään sähköisen ylioppilaskirjoituksen keskiviikkoaamuna Ressun lukiossa, Helsingissä, 15. maaliskuuta 2017.

Entinen kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk.) ruotii Maaseudun tulevaisuudessa julkaistussa vieraskolumnissaan kokoomuksen hallitseman opetusministeriön valmistelevia reformeja. Opetusalan uudistuksia leimaa hänen mukaansa suuri ihmiskokeen luonne.

– Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on lähtenyt tielle, jossa suuresta opetuskoneesta työnnetään markkinoille Pisa-kokeella marinoitua, keskimäärin kohtuudella laskevaa, lukevaa ja koodaavaa tulevaa keskiluokkaa, hän kirjoittaa.

– Pois hipit yliopistojen verorahoja tuhlaamasta, pois käsityön näprääjät wetterhofeistanne – nyt pannaan humanistit säilöön niin kuin juopot valtiovierailun alla.

Kaunisto toteaa, että opetusministeriön ajamien uudistusten punaiseksi langaksi on esitetty työelämään kulkevan polun lyhentämistä.

– Koulusta pitäisi päästä vauhdilla opintoputkeen ja sen jälkeen tienaamaan – itselle ja valtiolle. Opiskelijoiden välivuosia tulisi saada pois ja työnantajille toimittaa motivoitunutta, kapean alansa oppinutta raaka-ainetta.

Nyt halutaan palkita menestyjiä.

Uudistuksista viimeiseksi opetusministeriö on valmistellut pikaista vauhtia ammattikoulutukseen pääsyn uudistamista.

– Jo ensi keväänä hakisivat nykyiset peruskoulun ysiluokkalaiset itselleen koulupaikkaa yhteishaussa uusin kriteerein. Niissä suuri muutos olisi, että taito- ja taideaineista ei enää annettaisi lisäpisteitä.

– Uudistus tuntuu kummalliselta, mutta se sopii ministeriön vallitsevaan poliittiseen linjaan. Nyt halutaan palkita menestyjiä.

Uudistukset tulevat kuitenkin vain syventämään eriarvoistumista ja syrjäytymistä.

Kauniston mukaan uudistukset tulevat kuitenkin vain syventämään eriarvoistumista ja syrjäytymistä, jotka hän näkee koko Suomea koskettaviksi ongelmiksi.

– Kysymys ei enää ole pudokkaista vaan aivan tavallisen, keskinkertaisen todistuksen hakijoista. Jos ilman täydellistä englantia ei enää pääse ammattiopintoihin, niin mihin käytännön osaajat menevät?

Entinen kansanedustaja korostaa, että kyseessä on mitä suurimmassa määrin myös alueellisesta tasa-arvosta.

– On tätä päivää, että opetuksen taso ja vaikuttavuus riippuvat siitä, missä asut. Olemme palanneet 1800-luvun sääty-yhteiskuntaan, jossa asuinpaikalla ja rahapussin paksuudella on selkeä vaikutus jälkikasvusi mahdollisuuksiin.

– Nykyinen politiikka ei näytä välittävän sivistysyhteiskunnan tulevaisuudesta. Nyt on tärkeää saada ”massaa” markkinoille.

Pysäyttäkää nyt edes eduskunnan sivistysvaliokunnassa tämä digisukupolven ihmiskoe.

Kaunisto lähettää kirjoituksensa lopuksi risuja myös omalle puolueelleen, keskustalle.

– Koulutuksen tehtävänä on luoda sivistyneitä, vahvalla itsetunnolla varustettuja, kriittisiä kunnon kansalaisia. Tähän valmistavat taito- ja taideaineet ovat kansakunnalle talouskasvuakin tärkeämpiä, sanoo Martha Nussbaum, alan arvostettu kirjoittaja, hän kirjoittaa.

– Onko sivistyspuolueena esiintyvä keskusta jättänyt koko opetushallinnon kokoomukselle? Pyydän, pysäyttäkää nyt edes eduskunnan sivistysvaliokunnassa tämä digisukupolven ihmiskoe.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat