Nyheter

Facken godkänner inte begränsningar i strejkrätten – förbereder sig för en stormig höst

Lukas Lundin
Klimatstrejk i Helsingfors 2019. Regeringen planerar att begränsa rätten att delta i politiska strejker.

Facken förutspår konflikter på arbetsmarknaden när regeringen förbereder sig på att försvaga arbetstagarnas möjligheter att påverka och bevaka sina intressen. Finlands fackförbunds centralorganisation FFC:s styrelse fattade 14 augusti beslut om att höja den organisationsmässiga aktionsberedskapen. Samma dag meddelade också tjänstemannacentralorganisationen STTK att man överväger fortsatta åtgärder i samråd med sina medlemsförbund.

ABL

Petteri Orpos regeringsprogram innehåller flera målsättningar som försvagar arbetstagares position på arbetsmarknaden och som begränsar arbetstagarnas möjlighet till påverkan i arbetsmarknadskonflikter. Regeringen tänker bland annat försvaga uppsägningsskyddet, förkorta varseltiden för permitteringar och göra det möjligt att anställa personal på visstid utan grundad anledning. Regeringen vill också begränsa rätten till stödstrejker och politiska strejker, höja bötessumman för olagliga strejker och bestraffa individuella arbetstagare med böter för deltagande i olagliga strejker.

– Inte ens med god vilja går det att höra arbetstagarnas röst i programmet. Målen går mer ut på att utöka arbetsgivarnas makt samt försvaga arbetstagarnas möjligheter att påverka och bevaka sina intressen, än att främja sysselsättningen, välbefinnandet i arbetet och jämlikheten, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Regeringen förbereder begränsningarna i strejkrätten i snabb takt. Arbetsgrupperna som ska bereda regeringens lagförslag om arbetsfred och lokala avtal tillsattes redan i början av juli. Målsättningen är att arbetsgruppen som förbereder de lagförslag som berör stridsåtgärder på arbetsmarknaden ska vara klar med sitt arbete i mitten av oktober och att lagförslagen lämnas till riksdagen denna höst.

STTK:s styrelse är nöjd med att regeringsprogrammets utgångspunkt är att arbetsmarknadsreformerna ska beredas enligt trepartsmodellen men befarar att det är omöjligt för organisationen att lita på trepartssamarbetets autenticitet.

FFC anser att tidtabells- och resultatramarna gör det i praktiken omöjligt att göra en genuin och omsorgsfull trepartsberedning. Eloranta anser att regeringen genom den snabba och ytliga beredningen strävar efter att begränsa strejkrätten för att därefter ge sig på de andra rättigheterna och förmånerna.

– När trepartsberedningen endast är skenbar måste löntagarrörelsen förbereda sig på att framföra sina synpunkter på något annat sätt. Vid sitt möte fattade FFC:s styrelse därför beslut om att inleda en höjning av den organisationsmässiga aktionsberedskapen, meddelar FFC.

– Regeringens program är väldigt ideologiskt, och partiernas mest hållbara lim är ekonomin. Arbetsmarknadsreformerna, om de genomförs, kommer ändå inte att rädda den finska ekonomin. Att blanda arbetsmarknadspolitik så starkt med att stärka ekonomin är i allmänhet en märklig kombination, konstaterar STTK:s ordförande Antti Palola.

STTK meddelar att man inte godkänner de arbetsmarknadsrelaterade skrivelserna i regeringsprogrammet och att förbundet tillsammans med sina medlemsförbund överväger fortsatta åtgärder.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE