Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Faktat, ketä kiinnostaa? – Politikointi ja oletukset ovat korvanneet rationaaliset laskelmat työmarkkinoilla

Kolumnit

Esa Suominen

Konsulttitoimiston osakas, politiikan taustavaikuttaja.

Suomi on markkinoinut itseään maailmalla ennen muuta yhteiskunnallisten järjestelmiensä vakaudella, matalalla korruptiolla, korkealla luottamuksella sekä hyvällä osaamistasolla.

Esa Suominen

Nämä ovatkin järkeviä valtteja pelattavaksi tilanteessa, jossa ilmastosta, markkinoiden läheisyydestä tai sen koosta ei ole mainittavissa määrin talouden rakentajiksi. Periaate on tuttu jo markkinatalouden teoriasta ja “kansakuntien suhteellisesta edusta”.

Sitä erikoisemmalta tuntuu, että politikointi ja oletukset ovat korvanneet rationaaliset laskelmat työmarkkinoilla. Aikaansaatu kaaos on maksanut meille runsaasti aivan silkkana rahana, mutta ehkä sitäkin enemmän luottamuksen rapautumisena.

Työnantajat ja hallitus perustelevat tiukkaa linjaa sopimisen tuomien tulosten “riittämättömyydellä”. Jostain syystä Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus, eläkeuudistukset – jotka toteutettiin ilman traktoreita moottoriteillä poikittain – tai useat maltillisia palkkaratkaisuja raamittaneet sopimukset eivät enää olleetkaan “mitään”.

Puhumattakaan pitkälle viedyistä paikallisen sopimisen käytännöistä erityisesti vientiteollisuudessa. Nyt ei enää haeta hyvää sopimusta vaan sopimisesta irtautumista – ja toki sitä kautta myös parempaa diiliä.

Enää ei haeta hyvää sopimusta vaan sopimisesta irtautumista.

HALLITUS voi luonnollisesti viedä muutokset enemmistöllään läpi, mutta mitä tästä seuraa?

Ensinnäkin seuraa työmarkkinoiden politisoituminen ja vallan siirtyminen entistä enemmän eduskunnalle ja hallitukselle. Koska sopimusteitse kehittäminen vähenee tai ei ainakaan enää ratkaise, siirtyy edunvalvonta lainsäädännön kehittämiseen.

Ottaen huomioon miten poliittinen järjestelmä suoriutui soten uudistamisesta, en ole täysin vakuuttunut tämän olevan se “joustavampi” tapa toimia.

Jos ja kun paikallinen sopiminen tuottaa paikoin myös laskevaa palkkakehitystä, ottanevat ainakin vasemmistopuolueet listoilleen minimipalkkalainsäädännön ja erilaiset lakihankkeet, joilla työehtoja säädeltäisiin nykyistä tiukemmin. Tämä antaa ainakin sosialidemokraateille myös vaalivaltteja työpaikkojen arkisiin keskusteluihin.

Ammattiyhdistysliikkeelle tämä voi tarkoittaa renessanssia – jos tilaisuus osataan käyttää. Ammattimaisen edunvalvonnan tarve paikallistasolla kasvaa rajusti, kuten myös riitatilanteet. Työpaikoille jalkautuvalle liiton asiantuntemukselle tulee olemaan valtavasti enemmän käyttöä. Tämä toki tarkoittaa nykyisten toimintatapojen ja painopisteiden muuttamista.

JOKA tapauksessa alkuun on odotettavissa palkkahajonnan kasvua, sopimuskustannusten rajua nousua ja lisää paikallisia kahakoita, jotka vaikuttavat arvoketjuihin.

Tien päässä voi kuitenkin olla myös aidosti aktiivisempi ja asioihin kiinnittyvämpi ruohonjuuritaso. Tämä ilmiö saattaa myös – aikanaan – tuoda työnantajat takaisin pöytään. Sitten kysymys on enää siitä kannattaako palkansaajien hyväksyä moinen tarjous.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE