MENY

Feldt-Ranta och Räsänen: Nu krävs en snabb åtgärd för Hangöbanan

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

SDP:s Maarit Feldt-Ranta och Joona Räsänen kräver åtgärder från regeringen för att förbättra säkerheten på järnvägslinjen mellan Karis och Hangö.

 

De två riksdagsledamöterna har lämnat ett skriftligt spörsmål till regeringen om saken.

Feldt-Ranta och Räsänen påminner i sitt spörsmål om att banan enligt transportmyndighetens uppskattningar har 20-30 plankorsningar beroende på om Hangö hamnens plankorsningar inkluderas.  Plankorsningarnas mängd syns tydligt också i olycksstatistiken.

– Det som skedde på Karis-Hangö-järnbanan i Raseborg i oktober där olyckan krävde flera liv är den senaste påminnelsen om farligheten av plankorsningsolyckor. Det är uppenbart att insatser måste göras för att avlägsna farliga plankorsningar i hela Finland, men det krävs en snabb åtgärd särskilt för Hangöbanan. Under de senaste tjugo åren har totalt elva olyckor inträffat på järnbanan just vid plankorsningar, säger Feldt-Ranta.

 

Feldt-Ranta och Räsänen betonar elektrifieringen av Hangöbanan som en betydande åtgärd vars genomförande skulle bidra väsentligt till säkerheten. Hittills har projektet blivit uppmärksammat, särskilt med tanke på dess betydande ekonomiska fördelar.

– Västra Nylands riksdagsledamöter har presenterat elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan i flera år. Det har gjorts en budgetmotion om detta till regeringens budgetförslag för nästa år. Nu stöder även säkerhetshänsynvinkeln ett snabbt genomförande av elektrifieringen. Vid spårelektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan kan farliga plankorsningar äntligen överges, påpekar Räsänen.

Diskussion

SDP i Korsholm valde ny styrelse – ”Vi är inne i en generationsväxling”

Alf Hjerpe och Rebecca Åkers hör till styrelsen, Åkers som vice ordförande.

Korsholms socialdemokratiska förening har valt Kim Eriksson till ny ordförande för 2018-2019. Höstmötet valde också Rebecca Åkers till vice ordförande. Övriga styrelseledamöter är Alf Hjerpe, Annika Ahläng och Leif Wester.

Lue lisää

Diskussion

Antti Rinne besökte Lovisa kraftverk

SDP:s ordförande Antti Rinne besökte Lovisa kraftverk tillsammans med lokala beslutsfattare på måndagen. Under besöket diskuterades kraftverkets framtid, men också vårdreformen kom upp. Lovisaboarna var också oroliga om vad vårdreformen kommer att betyda för regionen. Rinne presenterade kort SDP:s vårdreformsmodell till lokala beslutsfattarna.

Lue lisää

Diskussion

Anette Karlsson: ”Ändra lagen så att barn kan bo på två adresser!”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Anette Karlsson.

Lagstiftningen ska inte skapa hinder för barnens rätt till båda föräldrarna, säger Anette Karlsson som kämpar för att barn ska ha rätt till skolskjuts från två hem.

Lue lisää

Diskussion

Karita Blom: Bra resultat når vi genom att satsa på undervisning

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Karita Blom på SDP:s partifullmäktige i Åbo den 18 november 2017.

FSD:s representant på höstens partifullmäktige, Karita Blom, slog ett slag för satsning på utbildning.

Lue lisää

Diskussion