Nyheter

Feldt-Ranta och Räsänen: Nu krävs en snabb åtgärd för Hangöbanan

Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström

SDP:s Maarit Feldt-Ranta och Joona Räsänen kräver åtgärder från regeringen för att förbättra säkerheten på järnvägslinjen mellan Karis och Hangö.

 

De två riksdagsledamöterna har lämnat ett skriftligt spörsmål till regeringen om saken.

Feldt-Ranta och Räsänen påminner i sitt spörsmål om att banan enligt transportmyndighetens uppskattningar har 20-30 plankorsningar beroende på om Hangö hamnens plankorsningar inkluderas.  Plankorsningarnas mängd syns tydligt också i olycksstatistiken.

– Det som skedde på Karis-Hangö-järnbanan i Raseborg i oktober där olyckan krävde flera liv är den senaste påminnelsen om farligheten av plankorsningsolyckor. Det är uppenbart att insatser måste göras för att avlägsna farliga plankorsningar i hela Finland, men det krävs en snabb åtgärd särskilt för Hangöbanan. Under de senaste tjugo åren har totalt elva olyckor inträffat på järnbanan just vid plankorsningar, säger Feldt-Ranta.

 

Feldt-Ranta och Räsänen betonar elektrifieringen av Hangöbanan som en betydande åtgärd vars genomförande skulle bidra väsentligt till säkerheten. Hittills har projektet blivit uppmärksammat, särskilt med tanke på dess betydande ekonomiska fördelar.

– Västra Nylands riksdagsledamöter har presenterat elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan i flera år. Det har gjorts en budgetmotion om detta till regeringens budgetförslag för nästa år. Nu stöder även säkerhetshänsynvinkeln ett snabbt genomförande av elektrifieringen. Vid spårelektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan kan farliga plankorsningar äntligen överges, påpekar Räsänen.

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa