Nyheter

FFC: Försämrade anställningsvillkor är inte lösningen på coronakrisen

FFC vill se satsningar på människors välbefinnande för att klara krisen, inte försämrade arbetsvillkor. (Arkivbild)
Det kommer krävas satsningar på kunnande, forskning och människors välbefinnande för att klara coronakrisen, konstaterar styrelsen för fackcentralen FFC. Försämrade anställningsvillkor är däremot inte en lösning. 

När samhället och ekonomin öppnas måste det istället ske kontrollerat och på ett sätt som är tryggt för alla, konstaterade styrelsen under sitt möte på måndagen (4.5). FFC har redan tidigare, tillsammans med övriga löntagarorganisationer, föreslagit en tillfällig höjning av utkomstskyddet för arbetslösa.

 

Löntagarorganisationerna har också föreslagit att arbetslöshet under krisen inte ska påverka  maximitiden för dagpenning, att lönesubventionen ska förnyas och lönegarantin stärkas samt att staten bör stöda kommunerna ekonomiskt.

 

– Finanskrisen visade att man inte åstadkommer hållbar tillväxt genom nedskärningslistor. Speciellt viktigt är det att ta hand om välbefinnandet hos de människor vars utkomst har försvagats när deras arbete har tagit slut eller minskat, när de har blivit sjuka eller när de har riskerat att insjukna, påpekar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Jarkko Eloranta leder fackcentralen FFC. (Arkivbild: Demokraatti)

 

Redan i början av coronakrisen enades organisationerna på arbetsmarknaden om ett omfattande krispaket, som bland annat gjorde det lättare och snabbare att permittera arbetstagare. Att vissa företag har utnyttjat lättnaderna fördömer Jarkko Eloranta starkt.

 

– Målet med lättnaderna är att företagen ska överleva den värsta krisen, så att arbetstagarna ska ha ett jobb att återgå till efter krisen. Tyvärr har vissa företag ändå utnyttjat undantagsbestämmelserna till att meddela om permitteringar, trots att det inte finns verkliga produktionsmässiga eller ekonomiska skäl till det. Det här är något som bestämt ska fördömas och som i fortsättningen måste förhindras.

 

Eloranta förundrar sig också över kommunernas ökade iver att samarbetsförhandla om permitteringar och uppsägningar, trots att det just nu finns ett stort behov av det arbete som kommunernas arbetstagare gör.

 

Arbetsgivaren har nu en särskild skyldighet att se till att arbetarskyddsfrågorna är i skick”

 

FFC:s styrelse uppmanar arbetsgivarna att fästa uppmärksamhet vid arbetarskyddet och arbetssäkerheten under de rådande undantagsförhållandena.

 

– Arbetsgivaren har nu en särskild skyldighet att se till att arbetarskyddsfrågorna är i skick, i samarbete med arbetstagarna, personalens representanter och företagshälsovården. Också de belastningsfrågor som handlar om hur arbetstagarna orkar måste tas på allvar, betonar Jarkko Eloranta.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE