Internationellt

FN varnar för övervåld i samband med restriktioner

I flera länder utnyttjar myndigheterna coronakrisen för egen vinning och tar till brutala åtgärder för att hålla befolkningen hemma, uppger FN. På bilden Bangladesh huvudstad Dhaka.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, säger att många länder bryter mot de mänskliga rättigheterna i samband med att de försöker hålla länder stängda och upprätthålla utegångsförbud och restriktioner.

IPS

Arbetarbladet

 

– Undantagsbestämmelser ska inte bli ett vapen som regeringar kan använda för att krossa oliktänkande, utöva kontroll över befolkningen eller hålla sig kvar vid makten. De ska användas för att hantera pandemin effektivt – och inget annat, säger Michelle Bachelet.

 

Hennes uppmaning kommer i samband med rapporter om att polis och andra brottsbekämpande myndigheter tar till brutala åtgärder för att hålla folk hemma. Länder där myndigheterna brutit mot mänskliga rättigheter är bland andra Kenya, Indien och Bangladesh. Aimable Twahirwa som rapporterar för IPS i Rwanda och Wambi Michael som rapporterar från Uganda berättar att de ser samma utveckling i dessa länder.

 

Förra veckan fördömde människorättsorganisationen Human Rights Watch rwandiska myndigheters godtyckliga gripanden av medborgare i samband med försök att hindra spridningen av viruset. I Uganda har polisen använt åtgärder för att upprätthålla utegångsförbud till att angripa sexuella minoriteter, rapporterade the Guardian nyligen.

 

I de flesta fall verkar det som att nedstängningar – och den ökade närvaron av brottsbekämpande myndigheter – främst drabbar de som är mest marginaliserade i samhället”

 

För nästan en månad sedan mötte indiska myndigheter starka reaktioner efter att videor spreds på sociala medier som visade hur anställda vid hälsovårdsmyndigheten tagit fram slangar för att duscha migranter med desinfektionsmedel.

 

Samtidigt har myndigheterna i Bangladesh trappat upp antalet gripanden för att tysta dem som kommenterar situationen i landet – från oppositionen till sjukvårdspersonal. En lag om digital säkerhet som tidigare använts mot journalister har börjat användas även mot andra.

 

I de flesta fall verkar det som att nedstängningar – och den ökade närvaron av brottsbekämpande myndigheter – främst drabbar de som är mest marginaliserade i samhället.

 

FN:s människorättskontor OHCHR har gått ut med ett antal riktlinjer för länder att följa i samband med nedstängningar, som bland annat manar att se till att restriktionerna står i proportion till vad som är nödvändigt och att de inte leder till någon form av diskriminering.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE