Huvudnyheter

Fördel SDP inför valdagen – FSD hoppas på inval i fyra valkretsar

SDP

Då valrörelsen går in på målrakan är det med vind i seglen för Socialdemokraterna, även om marginalen till de andra partierna har minskat. På finlandssvenskt håll försöker FSD få in kandidater i fyra valkretsar.

ABL

I YLE:s sista partimätning inför valet landar SDP på 19 procent, en minskning med 1,1 procent sedan den förra mätningen men fortfarande tillräckligt för en klar ledning. Sannfinländarna, som har ökat stadigt i de senaste mätningarna, samlar 16,3 procent och landar därmed på en andra plats, steget före Samlingspartiet på 15,9.

 

Det sittande statsministerpartiet Centern blir enligt mätningen fjärde störst med 14,5 procent, medan De gröna fortsätter kring 12 procent.

 

Sex kandidater från FSD

 

Ur ett finlandssvenskt socialdemokratiskt perspektiv intresserar ändå inte bara valresultatet, utan också hur de egna kandidaterna klarar sig. Finlands Svenska Socialdemokrater (FSD) ställer upp sex kandidater i årets val, utspridda över fyra valkretsar.

 

I Helsingfors valkrets, där partiet just nu sitter på fyra mandat, gör Thomas Wallgren  ett nytt försök att få representera huvudstaden i riksdagen. Även i Åboland ställer FSD upp ett bekant ansikte där Kyösti Kurvinen från Pargas hoppas lägga beslag på ett av partiets för tillfället tre mandat i Egentliga Finlands valkrets.

 

I Nyland försöker både Arbetarbladets chefredaktör Johan Kvarnström (Raseborg) och FSD:s vice ordförande Anette Karlsson (Borgå) överta det mandat som Maarit Feldt-Ranta suttit på sedan 2007 och nyligen tvingades lämna av sjukdomsskäl.

 

I Vasa valkrets handlar valet för FSD:s del även detta år om att vinna tillbaka det mandat som distriktet har saknat sedan den långvarige riksdagsledamoten Mats Nyby drog sig tillbaka för 20 år sedan. Kampen om ”Nybymandatet” och de Österbottniska väljarna leds av distriktets ordförande Viktor Kock (Pedersöre) och Rebecca Åkers (Vasa), ordförande för Finlands Svenska Unga Socialdemokrater.

 

Valvakor i hela landet

 

Partiets officiella valvaka ordnas i år på Virgin Oil Co. på Mannerheimvägen i Helsingfors, med start 18:00. Utöver det ordnar flera av FSD:s kandidater egna valvakor i hemkommunerna:

 

Viktor Kock: O’learys i Jakobstad, 19:00.

Anette Karlsson:Hopea Bistro, Borgå, 19:00

Kyösti Kurvinen: Seniorstugan, Pargas, 19:00

Johan Kvarnström: Club 18, Karis järnvägsstation, 19:30

 

 

Arbetarbladet rapporterar på sociala medier och arbetarbladet.fi under hela kvällen.  

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE