Internationellt

Forskare lanserar riktlinjer för hållbara jordbruk

Odlingschefen Dominic Kimara står vid en av sina ekologiska risodlingar i Amuru i Uganda.

Världens jordbruksföretag måste ta ett större ansvar för de miljömässiga och sociala konsekvenserna av sin verksamhet. Det är budskapet i en ny rapport där forskare lyfter fram vad som krävs för en mer hållbar matproduktion.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Det går att bedriva stora jordbruksodlingar och samtidigt skydda miljön och den biologiska mångfalden. Det visar företaget Omer Farming Company som på mycket stora arealer odlar så kallat upplandsris i distriktet Amuru i nordvästra Uganda, med hjälp av hållbara metoder. Och skördarna är rikliga.

 

 

– Vi plogar inte åkrarna och vi använder inga gödningsmedel, berättar Dominic Kimara, chef för odlingarna, för IPS.

 

 

I stället odlar företaget själva en gröda som fungerar som en form av ekologisk gödsel när den bryts ned på odlingsmarkerna.

 

 

FN:s jordbruksorganisation uppger att detta är ett exempel på en odlingsteknik som minskar användningen av maskiner, och därmed utsläppen, men som också är kostnadseffektiv och gynnsam för markerna.

 

 

Den nya rapport som gjorts i samarbete mellan bland andra stiftelsen BCFN och FN-nätverket SDSN slår fast att världens jordbruksföretag måste se över sina produktionsmetoder och hur åkrar utnyttjas i fråga om konsumtion av vatten och energi. Men det handlar också om att skapa drägliga arbetsvillkor som kan förbättra livet för världens jordbruksarbetare och deras familjer.

 

 

Rapportförfattarna lyfter fram flera viktiga områden där jordbruksföretagen behöver anpassa sina verksamheter för att i högre grad ligga i linje med de globala hållbarhetsmålen.

 

 

Enligt rapporten ökar hela tiden de investeringar som görs för en mer hållbar och klimatsmart utveckling. Men trots det är fortfarande bara åtta procent av de offentliga klimatinvesteringarna inriktade på jordbrukssektorn.

 

Författarna till den nya rapporten slår fast att det kommer att krävas en radikal förändring av världens jordbruksproduktion för att kunna bemöta de miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningar världen står inför.”

 

 

Forskarna betonar också att det krävs fler insatser för att få fram mat som både är framställd med hållbara metoder och nyttig för människor – något som skulle gynna både planeten och människors hälsa.

 

 

Nyligen varnade en annan studie om förhållandena i Indien, där det finns en risk för att undernäringen kan komma att öka kraftigt i framtiden. Detta på grund av att landets jordbruk sedan länge har varit inriktat de på en ökad produktion av bland annat vete och ris – vilket i sin tur hämmat satsningar på andra viktiga grödor som innehåller andra former av näring.

 

 

Författarna till den nya rapporten slår fast att det kommer att krävas en radikal förändring av världens jordbruksproduktion för att kunna bemöta de miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningar världen står inför. Och den situationen har blivit än mer akut på grund av pandemin, som främst drabbar de mest sårbara grupperna, påpekar forskarna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE