Huvudnyheter

FSD redo för landskapsval – men hoppas att det inte behövs

Lukas Lundin
FSD:s ordförande Viktor Kock

Med ett halvår kvar till utsatt datum för det planerade landskapsvalet råder det fortfarande stor osäkerhet kring huruvida tidtabellen kommer att hålla. För Socialdemokraterna, i egenskap av största oppositionsparti, är situationen uppenbarligen problematisk.

Johan Kvarnström

 

Som FSD:s ordförande Viktor Kock valde att uttrycka det under lördagens fullmäktigemöte:

 

– Vi låter oss inte skrämmas av borgarnas propaganda utan kommer att göra allt för att hindra landskapsreformen från att gå igenom. Samtidigt måste vi ändå förbereda oss för ett eventuellt val om sex månader.

 

Ett val som, likt vice-ordförande Anette Karlsson konstaterade, strider mot demokratiska principer.

 

– Nya val bör ordnas minst ett år efter att lagstiftningen har trätt i kraft. Med en så här stram tidtabell är det mycket svårt att säkerställa att principer om öppenhet och demokrati följs, både i processen och vid själva valet.

 

FSD:s styrelse bad därför fullmäktige om tillstånd att fastställa kandidater och valmanifest först när och om ett beslut fattats i fråga om valet. En begäran som fullmäktigeledamöterna enhälligt omfattade, efter att styrelsen gett sitt ord på att den demokratiska processen kommer att tryggas.

 

Styrelsemedlemmen Tomi Kontkanen konstaterade att frågan diskuterats länge inom styrelsen och lovade att i egenskap av representant för Åboland arbeta för att alla röster hörs i frågan. Även FSD:s verksamhetsledare Hildur Boldt uppmanade lokalföreningarna att aktivt höra av sig med frågor och synpunkter, för att säkerställa att alla åsikter beaktas.

 

Ordförande Kock medgav att det finns demokratiska problem, men att ansvaret för dem ligger hos regeringen och inte hos FSD:s styrelse.

 

– Vårt budskap till regeringen är klart: blir ett landskapsval aktuellt är vi redo. Däremot är vi inte redo att godkänna att ett landskapsval blir av.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE