Huvudnyheter

FSD:s nuläge inför riksdagsvalet: Tre kandidater i Österbotten, två i Nyland och medlemsomröstning i Egentliga Finland

Rebecca Åkers, Steven Frostdahl och Viktor Kock siktar på riksdagsvalet 2019 i Vasa valkrets.

Styrelsen för Finlands svenska socialdemokrater (FSD) vill bland annat att alla tre kandidater som nominerats till riksdagsvalet och gett sitt godkännande ställs upp i Vasa valkrets. I Egentliga Finlands valkrets stundar medlemsomröstning mellan Erica Helin och Kyösti Kurvinen.

Johan Kvarnström

FSD:s styrelse beslöt i augusti att förlänga nomineringstiden till månadens slut. Tiden var knapp, men intresset stort.

 

– Det kom in nomineringar i alla våra valkretsar. Många bra kandidater visade intresse. Det är glädjande att det finns ett så stort intresse att kandidera för SDP, säger FSD:s verksamhetsledare Hildur Boldt.

 

I Vasa valkrets var FSD:s ordförande Viktor Kock nominerad redan tidigare. Under den förlängda nomineringstiden tillkom två nomineringar: Rebecca Åkers och Steven Frostdahl.

 

Även Peter Sjökvist från Närpes nominerades inom utsatt tid men uppger att han inte står till förfogande i nuläget. Frågan för FSD-styrelsen denna veckas onsdag blev alltså för Österbottens del att fundera på alternativen att nominera tre kandidater eller ordna medlemsomröstning om två platser. I denna valkrets var överenskommelser om antalet platser med finska sidan nämligen inte en avgörande faktor. Styrelsen hade fria händer.

 

Frågan om röstkoncentrering är en bekant klassiker i sammanhanget. En ”gammal sanning” säger att FSD måste ha en tydlig toppkandidat för att ha reell chans att få en invald – någonting som senast lyckades med Mats Nyby.

 

Viktor Kock i fjol ställde sig till förfogande för omval som FSD:s styrelseordförande tog han i samma andetag sikte på riksdagsvalet. Den kamp om ett FSD-mandat i riksdagen som Steven Frostdahl kämpat för i de två senaste riksdagsvalen och varit nära att knipa skulle föras vidare med nya krafter. Samtidigt kom Frostdahl i ett relativt sent skede i år att uttrycka vilja satsa på inval enligt förhoppningen tredje gången gillt.

 

FSD:s kandidatfält har därför redan väckt diskussion i österbottninska tidningar och förstås på fältet och i sociala medier. Ett läger håller sig till traditionen och säger att Kock och Frostdahl tar ut varandra om de kandiderar sida vid sida. Ett annat läger säger att röstkoncentreringen inte har lyckats på många år och att Kock och Frostdahl tillsammans kan få stor uppmärksamhet och gynna partiet maximalt, samt ha potential att överraska med en ”ny sanning”.

 

Rebecca Åkers har också många starka sidor i sammanhanget. Skillnaden är att hon kommer från en helt annan del av Österbotten och är betydligt yngre, samt kvinna, och därför inte antas konkurrera om samma väljare som Kock och Frostdahl.

 

Beslutet i styrelsen blev, efter grundliga diskussioner, att ställa upp alla tre utan medlemsomröstning. De är alla starka och bekanta FSD-profiler och ABL återkommer förstås med intervjuer med dem alla och bevakning av kampanjerna.

 

Steven Frostdahl, 45 år, från Nykarleby är informationschef vid Österbottens pälsdjursodlarförening, fullmäktigeledamot i Nykarleby och tidigare ordförande för FSD med en mängd förtroendeuppdrag i bagaget.

 

Viktor Kock, 39 år, är från Pedersöre där han är fullmäktigeledamot. Han leder FSD för en andra period nu. Tidigare metallarbetare som utbildat sig vidare till statsvetare och numera arbetar som medlemsrekryterare och organisatör vid Driftingenjörsförbundet.

 

Rebecca Åkers, 23 år, från Korsholm leder de unga finlandssvenska socialdemokraterna (FSUD) och är styrelsesuppleant i Socialdemokratisk ungdom. Studerar vid Handelshögskolan i Vasa.

 

– I en tid där samhällsklimatet hårdnar, där grupper ställs mot varandra och populistiska krafter föreslår förenklade lösningar på komplexa problem vill jag vara en röst för jämställdhet och för människors lika värde, säger Rebecca Åkers.

 

– Trygghet är något som är väldigt viktigt för mig i den kommande kampanjen. Många, speciellt unga, känner en stor oro för framtiden. Med dagens globala oroligheter och stundande klimatförändring är många rädda för att skaffa jobb, att skaffa barn, eller att bli äldre. Samhället måste vara där för sina invånare.

 

Jacob Storbjörk, kretsordförande för FSD i Österbotten, är glad över att Åkers ställer upp.

 

– Rebecca har ett starkt socialt samvete, en iver att kämpa mot rasism och en stark vilja att förbättra världen. Det finns en beställning på en kandidat av hennes karaktär i Österbotten och jag är övertygad om att hon kommer att göra ett gott val, säger Storbjörk.

 

Omröstning i Åboland

I Egentliga Finlands valkrets saknades nomineringar innan augusti. Då kom två nomineringar in: Erica Helin (från Nagu) och Kyösti Kurvinen (från Pargas), båda från Skärgårdens socialdemokrater.

 

Här står det klart att FSD har en plats och således utan större diskussion ska ordna medlemsomröstning. Procedurerna för den klarnar inom snar framtid.

 

I Nyland hade FSD från tidigare två nomineringar: Maarit Feldt-Ranta och Anette Karlsson.

 

Historiskt har FSD haft två eller tre platser och för en eventuell tredje plats kom nu två nomineringar in: Mats Lagerstam och Johan Kvarnström (undertecknad), båda från Raseborg.

 

FSD-styrelsen konstaterar att distriktet enligt nuläget i förhandlingarna med Uudenmaan sosialidemokraatit har endast två platser. Ingen av de nya namnen vill ha medlemsomröstning om dessa, varpå de två tidigare namnen är de som fortsättningsvis gäller för FSD i Nyland.

 

FSD:s kongress i Borgå den 3 och 4 november fastställer distriktets förslag till kandidater.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE