Huvudnyheter

FSD:s presidium ryter till om aktiveringsmodellen – ”Sluta bestraffa arbetslösa!”

Viktor Kock och Anette Karlsson vill slopa aktiveringsmodellen.

Aktiveringsmodellen borde förpassas till det historiska arkivet för ogenomtänkta lagförslag, säger FSD:s ordförande Viktor Kock. Vice ordförande Anette Karlsson säger att det är dags att sluta bestraffa arbetslösa.

Johan Kvarnström

 

Medborgarinitiativet om att slopa aktiveringsmodellen röstades i veckan ner av riksdagen med rösterna 96-77 och 7 blanka röster. De flesta i SFP:s riksdagsgrupp röstade blankt. Finlandssvenska socialdemokrater är däremot klart för att slopa aktiveringsmodellen. I och med medborgarinitiativet som på en månad samlade 140 000 namn fanns det nu ett klart tillfälle att göra det och se vem som står var i frågan.

 

Från SDP var Maarit Feldt-Ranta och Antti Rinne frånvarande på grund av sjukdom. De socialdemokrater som var på plats röstade för att slopa aktiveringsmodellen. Den har enligt Viktor Kock endast fungerat som en nedskärning av arbetslöshetsunderstödet och inte haft någon effekt på sysselsättningen som kan påvisas.

 

– Regeringen fortsätter, med understöd av enskilda oppositionspolitiker, att bestraffa arbetslösa för arbetslösheten i stället för att satsa på att hjälpa dem tillbaka till arbetslivet.

 

– Det är inte speciellt förvånande att Peter Östman väljer att understödja aktiveringsmodellen. Mer överraskande är att majoriteten av Svenska riksdagsgruppen väljer att rösta blankt i denna viktiga fråga, säger Viktor Kock som anser att man i stället borde fokusera på att ge arbetslösa individuell handledning och erbjuda dem fortbildning för att fylla arbetsmarknadens behov.

 

Även Anette Karlsson är besviken på riksdagens beslut.

 

– Vi har fall i Borgå, där arbetslösa inte har kunnat bevisa sin aktivitet, eftersom det inte funnits kurser eller arbetsplatser för alla. Aktiveringsmodellen fungerar inte. Det skulle ha varit rimligt att riksdagen skulle ha beslutat att starta lagstiftningsarbete för att slopa aktiveringsmodellen, kommenterar Karlsson.

Hon är förundrad över den östnyländska riksdagsledamoten Mikaela Nylanders (SFP) beslut att rösta blankt.

– Många arbetslösa östnylänningar har drabbats av aktiveringsmodellen. Att blunda för problemen i modellen hjälper inte dessa människor som har det svårt. Istället för aktiveringsmodellens nedskärningar behöver vi satsningar på aktiv sysselsättningspolitik samt stödtjänster och utbildning, konstaterar Karlsson.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE