Nyheter

27.9.2019 14:45 ・ Uppdaterad: 27.9.2019 14:43

FSD:s styrelse diskuterade det politiska läget – klimatfrågan och budgetförslaget på agendan

Mötet hölls i riksdagens Lilla parlament på fredagen.

Styrelsen för Finlands Svenska Socialdemokrater samlades till möte i Helsingfors på fredagen. Utöver förberedelserna inför kongressen om en månad stod även politisk diskussion som vanligt på föredragningslistan.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Riksdagsledamot Johan Kvarnström tog en paus i riksdagsarbetet för att traditionsenligt inleda diskussionen. Han gick direkt på dagens stora samtalsämne: den pågående klimatstrejken utanför riksdagshuset, ett stenkast från mötesrummet i Lilla parlamentet.  

 

Han upprepade sitt tidigare budskap om att klimatet inte kan vänta. 

 

– Vi kan inte vänta på Kina och USA, vi måste alla bli grönare. Jag tror vi alla inser att klimatkrisen inte stoppas bara av Finlands åtgärder, men det är ingen orsak att inte ta vårt ansvar. 

 

Kvarnström lyfte även fram det tragiska dödsfallet i Nykarleby, där en asylsökande i veckan tog sitt liv efter ett negativt asylbesked. Han erkänner att det finns mycket kvar att göra i asylfrågan, men berättade att såväl statsminister Antti Rinne som inrikesminister Maria Ohisalo arbetar hårt för en förbättring. Kvarnström räknar upp mera pengar till migrationsverket, smidigare processer och kortare behandlingstid som mål. Dessutom vill han se åtgärder på EU-nivå. 

 

Även ordförande Viktor Kock lyfte fram självmordet i Nykarleby.

 

– Jag hoppas den här händelsen öppnar ögonen för det stora behovet av mänskligare riktlinjer, vad gäller asylsökandes situation.

 

Beröm för budgetförslaget

 

Ett annat av diskussionens samtalsämnen var givetvis regeringens färska budgetförslag. Kvarnström konstaterade att det innehåller många goda nyheter och att mycket går i rätt riktning.

 

– Vi har svängt på kurvan: ju sämre ställt man har det desto bättre gynnas man av politiken, inte tvärtom som under den förra regeringen. 

 

FSD:s vice ordförande Anette Karlsson höll med. Hon betonade också vikten att prata om regeringens målsättningar och planer även lokalt, för att undvika ett scenario där oppositionspartierna får styra debatten. Karlsson konstaterade att en stor del av den politik som folket röstade för i våras redan nu syns i budgeten. 

 

– Vi är på väg mot en bättre framtid, steg för steg.

 

Även Rebecca Åkers, ordförande för Finlands Svenska Unga Socialdemokrater (FSUD), berömde budgetförslaget. Enligt henne är sysselsättningspolitiken ambitiös, men samtidigt realistisk – inte minst tack vare de stora investeringar som genomförs. Dessutom lyfte hon fram satsningarna på små och medelstora företag.

 

– Det är viktiga investeringar som kommer hjälpa oss i framtiden och göra det lättare för oss vid framtida konjunktursvängningar. 

 

Interpellation oroar inte

 

Regeringens politik sattes ändå på prov i veckan genom Samlingspartiets interpellation om sysselsättningspolitiken, något Kvarnström lyfte fram. Han konstaterade att Samlingspartiet inte lyckades få stöd av det största oppositionspartiet Sannfinländarna, med inställningen till arbetskraftsinvandringen som den stora skiljelinjen. 

 

– Visst är det skönt att se Samlingspartiet få kritik från två håll, men samtidigt är det  allvarligt för oss när de höjer profilen i arbetstagarfrågor. De får inte bli arbetstagarnas röst. 

 

Även Folke Sundman, fullmäktigeordförande och observatör i partistyrelsen, lyfte fram Samlingspartiets interpellation. Han konstaterade att den vid en närmare titt innehåller mera beröm än kritik mot regeringens politik. 

 

– Situationen är prekär för Samlingspartiet eftersom deras huvudargument mot budgeten, att den slår hårt mot medelklassen, redan har överbevisats av finansministeriet, konstaterade Sundman.

 

Han uttryckte även oro för splittringen i brittiska Labour, som samlades till kongress i veckan. Han fick medhåll av Kvarnström, som också lyfte fram den ständigt aktuella Brexit-frågan. 

 

– Det skulle behövas en riktigt bra kristallkula för att förutspå de kommande vändningarna i den här frågan.

 

– Oavsett är det ändå ett exempel på hur destruktiv högerpopulismen kan vara i maktposition, sade Kvarnström. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU