Nyheter

FSUD: ”De dåliga PISA-resultaten är ett hot mot vår jämlikhet, konkurrenskraft och framtid”

Rebecca Åkers är ordförande för Finlands svenska unga socialdemokrater (FSUD) innevarande period.

Igår (3.12) publicerades resultaten från fjolårets PISA-undersökningar. Resultatet visar på nedgående siffror bland läsförmåga, matematikkunnande och naturkunskaper. Siffrorna tyder även på att bakgrundsfaktorer som socioekonomisk bakgrund har en allt större inverkan på ungas skolprestation. Detta oroar Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD.

ABL

– Det är oroväckande att utbildning och inkomstnivå allt mer går i arv. Finland får inte vara ett land där din bakgrund bestämmer vad du ska bli, säger föreningens ordförande Rebecca Åkers.

 

Föreningen lyfter också upp de kategorier där Finland presterar i botten av rankingen. Till dessa hör de stora skillnaderna mellan flickors och pojkars kunskaper, och den bristande känslan av delaktighet för elever med invandrarbakgrund.

– Vi kan inte arbeta för jämställdhet utan att se de problem vi har. Hur kan vi inkludera de som har det svårt i skolan? Pojkars svaga läsförmåga är ett riktigt problem där vi måste syna bakgrundsorsakerna.

 

Åkers påpekar även hur sämre resultat påverkar Finlands ställning och konkurrenskraft. Flera länder presterar nu högre än Finland i totalrankingen.

– Vi kan inte längre tala om att vi har världens bästa skola då resultatet har sjunkit sedan 2006. Utbildningen måste göras till en prioritet. Utbildning är en hållbar framtidssatsning, den kan inte sparas på för att balansera böckerna, säger Åkers.

Sveriges resultat visar en svag uppgång i resultaten, trots att resultaten inkluderar en stor del nyanlända och testen mäter språkkunskap. Det kan spekuleras i om satsningarna i lärarresurser den senaste regeringsperioden i Sverige kan vara en orsak, framhåller FSUD.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE