Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Gazan ihmisten kärsimys on kohtuutonta” – YK:n mukaan Israel saattaa käyttää näännyttämistä sodankäynnin välineenä, mikä on sotarikos

LEHTIKUVA / AFP / JACK GUEZ
Israelin armeijan panssarivaunu eteläisen Gazan rajalla 19. maaliskuuta.

YK:n mukaan Israel saattaa käyttää näännyttämistä Gazassa sodankäynnin välineenä, mikä on sotarikos. Asiasta kertoi toimittajille YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoa edustava Jeremy Laurence Genevessä, ja lisäksi siitä on julkaistu ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türkin lausunto.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Türk ja Laurence perustelevat näkemystä väkivaltaisuuksien jatkumisella sekä sillä, kuinka laajasti Israel rajoittaa avustuskuljetusten toimittamista Gazaan. Laurence huomautti tuomioistuimen päättävän, onko näännytystä käytetty aseena sodassa.

-  Gazan ihmisten kärsimys on kohtuutonta, Laurence sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch syytti jo joulukuussa Israelia siviilien näännyttämisestä osana sodankäyntiä. Maanantaina julkaistun Integrated Food Security Phase Classification (IPC) -raportin mukaan erityisesti Gazan pohjoisosissa on välitön nälänhädän uhka. Monet avustusjärjestöt ovat kertoneet valtavista vaikeuksista päästä Gazaan ja erityisesti sen pohjoisosiin, ja YK on jo useiden viikkojen ajan varoittanut nälänhädän vaarasta.

Israel on tyrmännyt Türkin lausunnon sanomalla, että Türk pyrkii syyttämään Israelia tilanteesta ja sivuuttamaan äärijärjestö Hamasin ja YK:n vastuun. Israelin edustusto YK:ssa painotti maan olevan sodassa Hamasin, ei palestiinalaisten kanssa.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (OCHA) edustaja Jens Laerke on kertonut, että OCHA pelkää yli 200 ihmisen nääntyvän kuoliaaksi joka päivä, jos toimiin ei ryhdytä. Myös Türk korostaa lausunnossaan, että kello käy koko ajan. Lisäksi hän pahoittelee, että niin YK:n kuin hänen toimistonsa viime kuukausien ajan soittamia varoituskelloja ei ole huomioitu.

Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja Margaret Harris on sanonut, että vastasyntyneitä kuolee Gazassa liian alhaisen painon vuoksi ja että lapsia on nääntymiskuoleman partaalla. Hänen mukaansa aliravitsemusta ei ollut Gazassa lainkaan ennen sotaa. Lisäksi Harris on painottanut, että kriisi on täysin ihmisten aiheuttama.

ISRAELIN tiedustelupalvelun Mossadin johtaja on poistunut Qatarin Dohasta, mutta neuvottelut aselevosta Gazassa sekä panttivankien vapauttamisesta jatkuvat edelleen. Asiasta kertoo Qatarin ulkoministeriön edustaja.

Mossadin johtajan David Barnean kerrottiin aiemmin matkustaneen Dohaan, jossa hänen oli määrä tavata neuvotteluissa välittäjinä toimivia egyptiläisiä ja qatarilaisia. Julkisia lausuntoja neuvotteluissa mahdollisesti saavutetusta edistymisestä ei ole annettu.

Qatarin ulkoministeriön edustaja sanoo, että tekniset ryhmät tarkastelevat nyt mahdollisen sopimuksen yksityiskohtia. Pääneuvottelijat kävivät pääkohdat läpi aiemmin.

Seuraavaksi vuorossa on ulkoministeriön mukaan vastaehdotus äärijärjestö Hamasin ehdotukseen. Sekään ei kuitenkaan ole prosessin viimeinen vaihe, eikä sovun syntyminen ole vielä lähellä. Ministeriön edustaja sanoo kuitenkin, että neuvottelujen jatkuminen on antanut aihetta varovaiseen optimismiin.

Edelliset neuvottelut aselevon saamisesta muslimien pyhän kuukauden ramadanin alkuun mennessä epäonnistuivat.

Uutista täydennetty klo 15.10 Israelin reaktiolla ja Margaret Harrisin kommenteilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE