Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Google satsaa uusiutuvaan energiaan – kaksi tuulivoimaprojektia Suomessa

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tapasi pääministeri Antti Rinteen (sd.) perjantaina.

Google on kertonut 600 miljoonan lisäinvestoinnista Haminan palvelinkeskukseen ja kahdesta uudesta tuulivoimaprojektista Suomeen. Toinen tuulivoimaprojekti on Ilmatar Energyn kanssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Se on solminut Googlen kanssa sopimuksen, jonka ansiosta teknologiayhtiö ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta.

Tuulivoimaprojektit tulevat tuottamaan yhteensä 250 megawattia sähköä. Piiparinmäen tuulivoimapuistossa tuotettavasta sähköstä Google ostaa 125 megawattia.

Tiedotustilaisuudessa pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi Googlen investoinnin olevan erittäin hyvä uutinen ja osoittavan, että Suomi on houkutteleva ympäristö yrityksille.

– Tämä on erittäin merkittävä viesti yrityksille, että tulkaa tänne, Rinne sanoi.

Lisäinvestointi nostaa Googlen kokonaisinvestoinnit Haminassa yli kahteen miljardiin euroon.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai vierailee parhaillaan Suomessa. Hän piti Rinteen kanssa tiedotustilaisuuden.

Yhtiö on tehnyt 18 uutta energiasopimusta, ja niihin kuuluu investointeja Yhdysvaltoihin, Chileen ja Eurooppaan.

Google kertoi tehneensä historiansa suurimman uusiutuvaan energiaan liittyvän yrityskaupan. Yhtiö on tehnyt 18 uutta energiasopimusta, ja niihin kuuluu investointeja Yhdysvaltoihin, Chileen ja Eurooppaan. Kyseessä on 1 600 megawatin kokonaisuus. Se vastaa esimerkiksi ensi vuonna tuotantonsa aloittavan Olkiluoto 3 -yksikön tehoa.

Pichain mukaan projekteista noin puolet koskee Eurooppaa. Projekteja käynnistetään Suomen lisäksi Belgiassa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Pichai kertoi blogikirjoituksessaan, että sopimukset kasvattavat yhtiön tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosenttia 5 500 megawattiin. Kauppa sisältää yli kahden miljardin dollarin edestä energiainfrastruktuuria, kuten miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella mantereella.

Jättisakkoja toisensa jälkeen 

Google on ollut useampaan otteeseen otsikoissa erilaisten ongelmien vuoksi. Tämän kuun alussa kerrottiin, että yhtiö sopi maksavansa 170 miljoonan dollarin sakot Yhdysvalloissa. Yhtiötä syytettiin laittomasta lapsikäyttäjien datan keräämisestä ja jakamisesta Youtubessa.

EU-komissiolta Google sai maaliskuussa lähes puolentoista miljardin euron sakot, koska komissio katsoi yhtiön käyttäneen väärin johtavaa asemaansa verkkohakujen mainonnassa.

Vuosi sitten heinäkuussa EU asetti Googlelle ennätykselliset yli neljän miljardin euron sakot määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Päätös koski Googlen palveluiden asentamista Android-puhelimiin.

Vuonna 2017 EU iski Googlelle 2,4 miljardin euron sakot. Sakko tuli verkko-ostoksiin liittyvien nettihakujen manipuloinnista.

STT–Saila Kiuttu, Annukka Koskela

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE