1.6.2017 20:36 ・ Päivitetty: 1.6.2017 20:36
Greenpeacen neuvonantaja: “Trump ojensi johtajuuden muille maailman johtajille”
Suomen luonnonsuojeluliitto ja ympäristöjärjestö Greenpeace painottavat muiden maiden yhteistyön tärkeyttä Yhdysvaltain ilmoitettua vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta.
Molemmat järjestöt korostavat, ettei taistelu ilmastonmuutosta vastaan pysähdy Yhdysvaltain päätöksen takia.
– Taistelu ilmastonmuutosta vastaan ei tähän pysähdy. EU ja Kiina tiivistävät yhteistyötään, ja eteenpäin katsovat osavaltiot ja yritykset Yhdysvalloissa vahvistavat rivejään. (Donald) Trump ajoi itsensä nurkkaan ja ojensi johtajuuden muille maailman johtajille, sanoo Greenpeacen vanhempi ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen.
Luonnonsuojeluliiton mielestä Trumpin päätös on järjetön.
– On surullista, että hän yksin keikuttaa kaikkien maapallon asukkaiden venettä. Meillä ei ole aikaa hidastella Pariisin sopimuksen edellyttämiä toimia. Suomea tarvitaan nyt yhteiseen kansainväliseen rintamaan sopimuksen toteuttamiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.
Ilmastokomissaari syvästi pahoillaan.
EU:n energia- ja ilmastokomissaari Miguel Arias Canete muistuttaa, että Yhdysvallat voi itse päättää toimista, joilla se saavuttaa yhdessä sovitut ilmastotavoitteet.
Lisää aiheesta
EU on komissaarin mukaan syvästi pahoillaan Yhdysvaltain päätöksestä vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta.
Eurooppa ja sen kumppanit ympäri maailmaa ovat hänen mukaansa valmiita johtamaan ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.
EU pitää kiinni Pariisin ilmastosopimuksesta, koska se on yhteinen etu, komissaari perustelee.
Irtautuminen monivuotinen prosessi.
Trump ei puheessaan kertonut, miten Yhdysvallat eroaa sopimuksesta, mutta CNN:n lähteen mukaan Trump aikoo käynnistää prosessin, joka on kirjattu Pariisin sopimukseen. Sen perusteella Yhdysvallat voi aloittaa irtautumisen sopimuksesta kolme vuotta sen ratifioinnin jälkeen eli vuoden 2019 marraskuussa. Siihen asti Trump voi vielä muuttaa mielensä.
Jos näin ei käy, Yhdysvallat jättää sopimuksen vuoden 2020 marraskuussa hieman ennen Trumpin presidenttikauden päättymistä.
Trump olisi voinut päästä sopimuksesta eroon nopeamminkin irrottamalla maansa YK:n kansainvälisten ilmastoneuvottelujen vuonna 1992 solmitusta puitesopimuksesta. Tässä dramaattisemmassa vaihtoehdossa ero olisi vienyt vain vuoden.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.