Uutiset
1.8.2019 04:45 ・ Päivitetty: 31.7.2019 14:16
Haapajärvinen Jari Nahkanen on moneen mukaan ehtivä päättäjä ja rento reksi – ”Kaikkein tärkeintä on olla oikeudenmukainen nuoria kohtaan”
Ihan maksimissaan vuosi. Sen verran Jari Nahkanen uumoili viihtyvänsä Haapajärvellä, kun hän aikanaan muutti sinne perheineen Oulusta. Nyt muutosta on kulunut kuusitoista vuotta, pienet kaksoset ovat kasvaneet ylioppilaiksi ja perheen haapajärviseksi syntynyt iltatähti on jo 6-vuotias.
– Haapajärvi tuntui turvalliselta ja mukavalta ympäristöltä perheelle. Silloin täällä oli noin 8000 asukasta, nyt muutama sata vähemmän. Ihmiset tuntevat toisensa ja täällä on hyvin kiinteä yhteisö, se veti puoleensa, Nahkanen kuvailee kotiutumistaan Haapajärvelle.
Haapajärven yläasteen rehtorina työskentelevä SDP:n kunnanvaltuutettu Jari Nahkanen on syntynyt Helsingissä. Hän on asunut ison osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan Savossa, Siilinjärvellä. Nahkanen muutti aikanaan Ouluun opiskelemaan ja asui siellä kymmenkunta vuotta. Miten savosta tullut on sopeutunut Pohjois-Pohjanmaalle?
– Minä olen sopeutunut hyvin, mutta en tiedä miten muut ovat sopeutuneet minuun, hän nauraa.
– Täällä ihmiset ovat aavistuksen jäyhempiä ja minä olen kova puhumaan. Täällä on myös vähän sellainen mentaliteetti, että itseään ei saa kovin esille tarkoituksella tuoda. Olen kyllä sitäkin tehnyt sopivasti.
Olemme Pohjois-Pohjanmaan sosialidemokraattisin kunta.
Ehkä siitä pohjoispohjanmaalaisesta vaatimattomuudesta on tarttunut mieheen jotakin, sillä vasta juttua kirjoittaessa huomaa, ettei Nahkanen mainitse haastattelussa sanaakaan omasta tuloksestaan eduskuntavaaleissa. Syytä olisi, nousihan hän Haapajärven äänikuninkaaksi selvin luvuin.
Muiden pohjoispohjanmaalaisten paikkakuntien tapaan Haapajärvellä valtaa pitää keskusta. Viimeisimmissä vaaleissa haapajärviset demarit ovat kasvattaneet kannatustaan.
– Olemme Pohjois-Pohjanmaan sosialidemokraattisin kunta. Kuntavaaleissa 2017 SDP sai 27,7 prosentin kannatuksen ja nyt eduskuntavaaleissa kannatus oli 25,3 prosenttia, Nahkanen kertaa.
Eduskuntavaaleissa puolueen kannatus Haapajärvellä kasvoi huimat 15 prosenttia. Nahkanen kertoo demareiden olevan kunnallispolitiikassa aktiivisia ja myös yhdistyksessä hääritään ahkerasti muulloinkin kuin vaalien alla. Näkyvillä ollaan turuilla, toreilla ja tilaisuuksissa.
– Se varmasti vaikuttaa siihen, että kannatuksemme on täällä aika korkea ja meitä arvostetaan.
Ei liene yllätys, että rehtori Nahkasen vaalikampanjan ykkösteemana oli koulutus. Oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuton toinen aste on uudistus, jota Nahkanen tervehtii ilolla.
– Maksuttomuuden merkitystä on vähätelty, mutta minäkin tiedän useita perheitä, joissa lapsi ei ole voinut lähteä lukioon tai ammattikouluun kirjojen tai työvälineiden hinnan takia. Näen, että meillä on niin paljon pudokkaita, että jos saamme suurimmalle osalle koulutuksen ja pääsyn työelämään, tämä uudistus maksaa ajan kanssa itsensä takaisin, hän sanoo.
Nuori hyväksyy ikävätkin seuraukset, kunhan ne ovat oikeudenmukaisia.
Entäpä millainen Jari Nahkanen on rehtorina? Hän sanoo oppilailta saamansa palautteen perusteella, että reksi on rento, mutta vaativa.
– Kaikkein tärkeintä on olla oikeudenmukainen nuoria kohtaan. Se on mottoni kaikissa tilanteissa. Nuori osaa arvostaa oikeudenmukaista kohtelua ja hyväksyy ikävätkin seuraukset, kunhan ne ovat oikeudenmukaisia, Nahkanen sanoo.
Jari Nahkasella riittää tekemistä. Hän on kolmatta kauttaan valtuustossa ja toimii kunnanvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Paikka on myös kuntayhtymän hallituksessa ja Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksessa. Toukokuussa 2018 hänet valittiin Euroopan perifeeristen merellisten alueiden liiton Itämeren komission puheenjohtajaksi.
Kurkitus kansainväliseen edunvalvontaan on ollut antoisaa ja kaksivuotiskausi vielä jatkuu. Kansainvälinen politiikka oli hänelle uusi aluevaltaus, mutta vaikuttava toiminta maailmalla oli tuttua entuudestaan.
Nahkanen pyörittää Haapajärven koulujen hyväntekeväisyystoimintaa, jonka aloitti lehtori Marja Iskanius vuonna 2003. Apua on viety Namibiaan ja Tansaniaan muun muassa haapajärvisten yritysten ja yhteisöjen tuella. Projektissa on myös kasvatuksellinen puoli, kun koulujen oppilaat pääsevät mukaan matkaan, näkemään omin silmin minne apu päätyy.
– Lapset ja nuoret pääsevät näkemään, miten siellä eletään, he oppivat arvostamaan kulttuuria ja ihmisiä. Samalla he oppivat arvostamaan kaikkea sitä, mitä meillä täällä Suomessa on, Nahkanen summaa.
Parhaillaan hyvässä vauhdissa on asuntolan rakentaminen Maruvangon yläkoulun tytöille Pohjois-Tansaniassa. Siitä ja muista projekteista on kerrottu helmikuussa 2018 Demokraatin Oulun aluesivuilla Nahkasen ja oppilaiden omin sanoin.
Juttu on osa Demokraatin piirikierros -sarjaa, jossa vieraillaan kaikissa SDP:n piireissä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.