Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

1.3.2023 13:16 ・ Päivitetty: 1.3.2023 13:39

Haavisto ilahtui eduskunnan Nato-päätöksestä – ”kyllä Natossakin kello tikittää”

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi ulkoministeri Haaviston tiistaina eduskunnassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ilahtui eduskunnan Nato-äänestyksen selkeästä tuloksesta. Eduskunta päätti keskiviikkona iltapäivällä, että Suomi liittyy Natoon. Sotilasliiton jäsenyys odottaa enää tasavallan presidentin allekirjoitusta ja kahden jäsenmaan Unkarin ja Turkin ratifiointia.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Olihan tämä erittäin hyvä tulos 184 vastaan 7. Kun tuolla salissa muistelin EU-äänestystä, se oli aikanaan paljon tiukempi. Oli hienoa, että näin yksimielisesti tehtiin Nato-päätös. Se sisältää myöskin Ruotsin hyväksymisen jo tässä vaiheessa. Vaikka mentäisiin asteittain eri aikaan, ollaan varmasti Vilnan huippukokoukseen menessä molemmat siellä ja Suomi on puolestaan hyväksynyt Ruotsin, Haavisto kertoi toimittajille eduskunnan Valtiosalissa.

Haavisto pitää tietoja sunnuntaina Helsingissä poltetusta Turkin presidentin Erdoganin kuvasta valitettavina. Hän totesi poliisin tutkivan tapausta. Turkista ei Haaviston tietojen mukaan ole oltu yhteydessä Suomeen tapauksen tiimoilta.

UNKARI on ilmoittanut lähettävänsä Suomeen ja Ruotsiin parlamentaarisen delegaatio oman ratifiointiprosessinsa tiimoilta. Haavistolta tiedusteltiin millainen valtuuskunta Suomeen on tulossa. Haavisto kertoi keskustelleensa tiistaina Ruotsin ulkoministerin Tobias Bilströmin kanssa, joka oli tavannut maanantaina Turkin kollegansa.

– Siellä oli selvitelty Ruotsin tiettyjä EU-kantoja suhteessa Unkariin. Ymmärsin, että mitään perustavan laatuista ei ole Ruotsin tai Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan. Totta kai unkarilaiset parlamentaarikot ovat tänne tervetulleita. Järjestämme asianmukaisesti ohjelman olemme valmiit totta kai käymään keskustelua myös Nato-jäsenyydestä.

Haavisto epäili Unkarin ryhtyneen toimiin sen jälkeen, kun Turkki on kertonut jatkavansa neuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa 9. maaliskuuta. Unkarin delegaation odotetaan alustavien tietojen mukaan saapuvan Suomeen samana päivänä, mutta aikataulua ei Haaviston mukaan ole vahvistettu. Haaviston mukaan delegaatiolle koetetaan järjestää mahdollisimman korkeatasoiset tapaamiset.

Haavisto arveli, että Unkarin huolet saattavat liittyä EU:ssa meneillään oleviin oikeusvaltiokysymyksiin. EU:n komission on uhannut jäädyttää Unkarin EU:lta saamat koheesiovarat oikeusvaltioon liittyvien puutteiden takia.

– Tiedän, että Unkari on myös esittänyt erilaisia huolia muun muassa unkarinkielisten vähemmistöjen tilanteesta esimeriksi Ukrainan rajan läheisyydessä Ukrainan puolella. Varmasti näitä asioita Unkari nostaa esille meitä tavatessaan. En usko, että ne liittyvät suoraan Nato-jäsenyyteen, mutta totta kai kuuntelemme Unkaria ja katsomme, että onko joitakin sellaisia yhteisiä asioita, joita voidaan edesauttaa.

SEURAAVAKSI Nato-päätös siirtyy tasavallan presidentin Sauli Niinistön pöydälle.

– Presidentti varmaan itse ratkaisee missä aikataulussa tässä edetään. Tiedän, että presidenttikin on tyytyväinen siihen, että Ruotsin parlamentti on omalta osaltaan aloittanut vastaavan käsittelyprosessin. Puhuin siitä ulkoministeri Bilströmin kanssa eilen. Molemmilla meillä on nyt Suomessa ja Ruotsissa sama filosofia, että tehdään omat kotityömme valmiiksi ja myöskin toistemme suhteen teemme tämän ratifioinnin jo valmiiksi, niin että se jää enää kiinni Unkarin ja Turkin päätöksistä.

– Eilen oli Naton pääsihteeri Stoltenberg täällä ja kyllä Natossakin kello tikittää tämän asian suhteen. Jos ei synny päätöstä tai tule tilannetta, että Suomi ja Ruotsi olisivat Vilnan huippukokouksessa Naton jäseniä, niin kyllähän se heittää varjon Naton avointen ovien politiikan ylle. Uskon, että Nato-maiden 28 maan suuri enemmistö, joka on jo ratifioinnin tehnyt ajattelee samoin.

Myös tällä viikolla vanhempainvapaalta töihin palannut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vaikutti tyytyväiseltä eduskunnan Nato-ratkaisuun.

– Iso äänestys. Iso päivä. Selkeät numerot. Tärkeä virstanpylväs matkalla kohti Nato-jäsenyyttä, Kaikkonen kommentoi.

Kaikkonen kertoo arvioineensa etukäteen, että tulos olisi lähellä viime kevään Nato-äänestyksen tulosta.

– Sitten jatketaan työtä, että saadaan kaksi puuttuvaa ratifiointia. Toivottavasti siinä ei enää kovin kauaa nokka tuhise.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU