Politiikka
15.6.2022 13:55 ・ Päivitetty: 15.6.2022 14:00
Haavisto ja muut poliitikot arvioivat Vanhasen synkkää Nato-ennustusta – ”Pahasti näyttää siltä, että se on mahdollista”
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi ulko- ja turvallisuuspoliittisen Kultaranta-keskustelujen aikana, että ”Ruotsin asia on meidän”. Tällä hän tarkoitti sitä, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon yhtä aikaa.
Ylen A-studiossa Niinistö tähdensi, että Suomen pyrkimyksestä liittyä Natoon ilman Ruotsia ei olisi ”mitään hyötyä”.
– Olisihan se aika outoa, kun olemme koko kevään liikkuneet yhdessä Ruotsin kanssa. Ruotsalaisten mukaan me olemme jopa vaikuttaneet siihen, että Ruotsi lähti mukaan. Meidän esimerkistämme, ehkä myös meidän houkuttelemana, hän sanoi.
Poliitikot ja tutkijat ovat olleet vahvasti Niinistön linjoilla, mutta muutama soraäänikin on kuultu.
– On potentiaalisesti katastrofaalinen ilmoitus, että Suomi menee Natoon vain käsi kädessä Ruotsin kanssa. Se, että kerrotaan toisillemme hakemisesta, jätetään hakemus samaan aikaan oli hyvä, mutta jos Suomelle tarjoutuu mahdollisuus liittyä, se pitää ottaa, tviittasi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Jos mahdollisuus tulee, Suomi voisi mennä Natoon ilman Ruotsia, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) on sanonut Ylen mukaan.
Keskustelun taustalla on se, että Turkki jarruttaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessia, enemmän kritiikkiä se on kohdistanut Ruotsiin.
Lisää aiheesta
Demokraatti kysyi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), Suomen Nato-valtuuskunnan puheenjohtajalta, kansanedustaja Elina Valtoselta (kok.) sekä puolustusvaliokunnan puheenjohtajalta Petteri Orpolta (kok.), onko Ruotsin asia meidän.
Pekka Haavisto vastaa, että tässä vaiheessa on luonnollista, että mennään yhtä jalkaa Ruotsin kanssa.
– Katsotaan, miten Nato nyt etenee tässä omassa prosessissaan. Mutta ei ole minusta mitään syytä nyt niiden tietojen valossa, mitä meillä on, erotella maita, Haavisto sanoo.
– Kun molemmat olemme oikeastaan ihan samassa jumissa, meillä on yhteinen päämäärä saada tämä jumi liikkeelle.
Haavisto ei halua lähteä edes spekuloimaan sillä, voisiko syntyä tilanne, joka voisi viedä eriaikaiseen liittymiseen.
– Tässä koetetaan nyt saada Nato viemään tätä prosessia systemaattisesti eteenpäin. Se on sitten Naton päästä enemmän kiinni, tuleeko, en viitsi sillä spekuloida.
Haavisto kertoo, että monet isommat ja pienemmät Nato-maat tekevät tällä hetkellä parhaansa, jotta Suomen ja Ruotsin jäsenyysasia etenisi.
– Tämä on minun mielestäni myönteinen ilmiö, että aika monet ovat kokeneet tämän omaksi asiakseen, että Naton avointen ovien politiikan pitäisi säilyä.
”Tietenkin jos tämä nyt kohtuuttomasti pitkittyy.”
Elina Valtonen toteaa, että ainakin toistaiseksi on hyvä, että mennään yhtä jalkaa Ruotsin kanssa.
– Tietenkin, jos tämä nyt kohtuuttomasti pitkittyy, niin sitten asia voi varmaan nousta uudelleen pöydälle, hän kuitenkin lisää.
Millainen se tilanne voisi olla, jossa tätä voitaisiin harkita uudelleen?
– Sanotaan, että jos ei ole näköpiirissä sellaista nopeahkoa ratkaisua. Meidän turvallisuuspoliittinen asema on kuitenkin eri kuin Ruotsilla, olkoonkin, että meillähän ei mitään hätää tässä ole. Kansalle pitää kyllä tehdä selväksi se, että meillä on vahva oma puolustus ja tuki meidän kumppaneiltamme, Valtonen sanoo.
Petteri Orpo linjaa, että Suomi ja Ruotsi kulkevat yhtä matkaa. Muilla tulevaisuuden vaihtoehdoilla hän ei halua lähteä spekuloimaan.
– Me menemme yhtä matkaa, me olemme yhdessä tätä prosessia tehneet.
– Haluan, että tämä saadaan mahdollisimman nopeasti maaliin yhdessä Ruotsin kanssa, Orpo toteaa.
”Se tulee aika nopeasti, jos ollaan ihan rehellisiä.”
Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on arvioinut Uutissuomalaiselle Suomen Nato-ratkaisun voivan venyä kuukausia, jos edistystä ei tapahdu ennen Naton Madridin huippukokousta kesäkuun lopussa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto toteaa, että asialla voidaan spekuloida, mutta on Nato-maita, jotka toivoisivat, että prosesssi menisi melko rivakassa tahdissa, vaikkei vielä Madridissa niin mahdollisimman pian sen jälkeen.
Elina Valtonen arvelee, että Vanhanen voi olla oikeassa.
– Kyllä se pahasti näyttää siltä, että se on mahdollista. Tietysti kuukausienkaan viive ei nyt sinänsä ole mikään katastrofi, mutta tietenkin se lisää ennustamisen vaikeutta siitä eteenpäin. Yhdysvalloissa ehtii olla (väli)vaalit. Ja tietysti mitä enemmän menee aikaa, sitä enemmän tulee myös muissa maissa vaaleja, Valtonen sanoo.
Toisaalta hän muistuttaa, että Suomi hakee pitkäjänteistä ratkaisua.
– Ei sen pitäisi olla missään maassa yhden parlamentin asia niin kuin ei meilläkään. Minusta tuntuu, että me olemme Madridin jälkeen huomattavan paljon viisaampia.
– Varmaan sinne Madridiin on nyt iso ponnistus, mutta se tulee aika nopeasti, jos ollaan ihan rehellisiä, sanoo puolestaan Petteri Orpo.
Hän on kuitenkin samalla sitä mieltä, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys voi ratketa milloin tahansa, seuraavalla viikolla tai huomenna.
– Madridiin nyt tietysti tulee paine. Jos ratkaisu ei siellä synny, voi hetkeksi tulla vähemmän (painetta), mutta yhtä hyvin se voi syntyä sitten seuraavalla viikolla.
Orpo ei loppuviimein halua uskoa Vanhasen synkkään ennustukseen.
– Jokin ratkaisu tähän pitää löytää. Ennemmin tai myöhemmin Turkki hyväksyy Suomen ja Ruotsin. Olen siitä ihan varma. Toivottavasti se tulee mahdollisimman pian.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.