Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Haavistokin saattaa tavata Unkarin delegaation – “Totta kai ollaan varustauduttu kaikista kysymyksistä keskustelemaan”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Unkarin parlamentissa käsitellään parhaillaan Suomen Nato-jäsenyyttä. Tuoreimman tiedon mukaan asiasta äänestettäisiin 20. maaliskuuta

Johannes Ijäs

Demokraatti

Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Henden johtama valtuuskunta vierailee eduskunnassa keskiviikkona 8. maaliskuuta. Valtuuskuntaan kuuluvat kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Németh sekä Euroopan parlamentin jäsenet Enikő Győri ja Ernő Schaller-Baross.

Aiemmin on kerrottu, että Unkarin pääministerin Viktor Orbánin edustaman Fidesz-puolueen edustajista koostuva valtuuskunta tapaa eduskunnassa puhemies Matti Vanhasen (kesk.) ja eduskuntaryhmien sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien edustajia. Valtuuskunnalla on erillinen tapaaminen suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr.) kanssa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) saattaa myös tavata unkarilaisia.

– He tulevat ilmeisesti Ruotsin kautta Suomeen. Katsotaan vähän aikataulujen sopivuutta. Sinänsä jos aikatauluun sopii, voin hyvin tavata, Haavisto kertoi Demokraatille eduskunnassa.

Yllättikö, että tällainen valtuuskunta Suomeen vielä haluttiin omatoimisesti lähettää?

– Minusta se on hyvä, jos halutaan tutustua Suomen ajatteluun, puolustus- ja turvallisuusajatteluun. Olen tavannut säännöllisesti Unkarin ulkoministeriä Péter Szijjártóa. Me olemme tavanneet hänet myös kolmistaan Ruotsin kanssa loppusyksystä Bukarestissa Naton ulkoministerikokouksessa. Szijjártó on käynyt myös aikaisemmin Suomessa vieraanani. On ollut mahdollisuus käydä läpi ja kertoa Nato-jäsenyyshakemuksestamme useamman kerran. Kun heillä parlamentti päätöksentekijä, uskon, että tiedon lisääminen on aina hyvä.

Yrittävätkö he vivuttaa jotain vain minkä takia he tulevat?

– Varmaan Unkarin huoli on yleinen Euroopan turvallisuus. Varmaan heidän näkemyksestään siitä kuullaan. Heillä voi olla yksittäisiä Euroopan unioniin liittyviä asioita, jotka tietysti eivät ole Nato-jäsenyyteen liittyviä asioita. Kuunnellaan heitä tarkalla korvalla, mutta tietysti tässä koetetaan nyt fokusoida turvallisuuteen ja Nato-jäsenyyteen.

Suomi ja Ruotsi ovat ajaneet EU:ssa tiukasti sitä, että Unkari noudattaisi oikeusvaltioperiaatetta. Tämän on spekuloitu vaikuttaneen sen taustalla, että Unkarin ratifiointi on viipynyt.

Haavisto sanoo, ettei tiedä, nouseeko tämä asia Unkarin delegaation toimesta esiin.

– Totta kai ollaan varustauduttu kaikista kysymyksistä keskustelemaan, mutta tietysti toivotaan, että keskitytään Natoon ja turvallisuuteen.

Uskotteko, että Unkarin parlamentti äänestää Nato-jäsenyyden ratifioinnista 20. maaliskuuta?

– En osaa sanoa aikataulusta, mutta minulla on se käsitys, että enemmistö kuitenkin Unkarissa on Suomen Nato-jäsenyyttä tukevia. Tämä on ollut myöskin ulkoministeri Péter Szijjártón käsitys aikaisemmin. Hän on myöskin sanonut, että Unkari ei halua olla viimeinen ratifioinnissa, Pekka Haavisto vastaa.

Ruotsi ja Suomi odottavat ratifiointia vielä myös Turkilta.

Uutiseen vaihdettu Unkarin valtuuskunnan europarlamentin jäsenten nimet kello 17.58.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE