Kotimaa
8.4.2025 10:35 ・ Päivitetty: 8.4.2025 10:35
Haktivistiryhmä kiusasi suomalaispuolueita palvelunestohyökkäyksillä – Venäjän etujen nimissä
Suomalaisille verkkosivustoille on tehty tiistaina palvelunestohyökkäyksiä, joiden tekijäksi on ilmoittautunut Venäjä-mielinen haktivistiryhmä NoName057(16).
NoNamen hyökkäykset ovat myös Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tiedossa. Kohteena ovat olleet käytännössä kaikki suomalaiset eduskuntapuolueet, muutama organisaatio sekä joitain yksittäisten ihmisten verkkosivuja, kertoo erityisasiantuntija Matias Mesiä Kyberturvallisuuskeskuksesta.
NoName on itse ilmoittanut, että hyökkäysten kohteina ovat olleet OP-ryhmä, Kaukokiito, Panostaja, Eezy ja Taaleri. Hyökkäyksiä suomalaisorganisaatioita vastaan havaittiin Mesiän mukaan jo eilen.
Mesiän mukaansa kohteina ovat olleet myös vaaleihin liittyvät sivustot vaalit.fi sekä äänestyspaikat.fi.
- Ehkä muualla maailmassa ajatellaan niin, että kun häiritään tuollaisia sivuja, se vaikuttaisi jotenkin meidän äänestämiseen, mutta eihän se niin tee, Mesiä sanoo.
Puolueet ovat Mesiän mukaan hyökkäyksen kohteena harvinaisia, ja hän arveleekin niiden valikoituneen kohteiksi parhaillaan käynnissä olevien alue- ja kuntavaalien vuoksi.
Hyökkäyksistä kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.
VENÄLÄISMIELINEN ryhmä väittää hyökkäysten liittyvän siihen, että presidentti Alexander Stubb on ehdottanut tulitaukoa Ukrainaan 20. huhtikuuta lähtien.
- Kehotamme Suomen russofobisia viranomaisia hillitsemään kiihkoaan – olemme sulkeneet useita heidän verkkosivustojaan vakuuttamiseksi, haktivistiryhmä kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Haktivisti-sana on yhdistelmä sanoista hakkeri ja aktivisti, ja sillä tarkoitetaan hakkeria, jonka toiminnalla on aatteellinen motiivi.
”Kyse on oikeasti vain pullistelusta, jolla ei ole sen kummempia vaikutuksia”
Mesiän mukaan ryhmä tavoittelee hyökkäyksillään ja niistä ilmoittamisella julkisuutta.
- Mukamas vakavasti kyberhyökätään Suomea kohtaan, mutta kyse on oikeasti vain pullistelusta, jolla ei ole sen kummempia vaikutuksia, hän luonnehtii.
HYÖKKÄILYISSÄ kohteen toimintaa pyritään häiritsemään esimerkiksi suurella verkkoliikennemäärällä. Pahimmillaan se voi estää esimerkiksi verkkosivun tai -palvelun käytön joksikin aikaa.
Kyberturvallisuuskeskus on nimittänyt palvelunestohyökkäyksiä ”kybermaailman mielenilmauksiksi”, joilla on usein poliittinen motiivi.
Palvelunestohyökkäyksiä kohdistui Mesiän mukaan suomalaisorganisaatioihin erityisen paljon silloin, kun Suomen liittyminen Natoon oli tuoreempi asia.
Viime aikoina niiden osalta on ollut rauhallisempaa.
Teksti: STT / Maiju Ylipiessa
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.