Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

16.4.2025 10:02 ・ Päivitetty: 16.4.2025 10:02

Seuraavat pari viikkoa paljastavat, jatkavatko Orpo ja Purra teeskentelyä ja todellisuuden kieltämistä

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Riikka Purra (ps.) syytti vaalien jälkeen SDP:tä vilunkipelistä ja Petteri Orpo (kok.) tulkitsi äänestäjien antaneen alue- ja kuntavaaleissa valtakirjan hallituspolitiikan jatkamiselle.

Rane Aunimo

Demokraatti

Rahaministerin oma puolue otti molemmissa vaaleissa kuokkaan oikein kunnolla. Pääministerin puolue hävisi aluevaaleissa ja menetti suurimman kuntapuolueen paikan demareille.

Kokonaisuutena hallituspuolueet menettivät rutkasti kannatusta ja satamäärin paikkoja valtuustoissa.

Kaksikon puheet kielivät joko teeskentelystä tai sokeudesta ympäröivälle maailmalle. Kumpikin vaihtoehto on huono.

Jonkinlaista sooloilua ei voi poissulkea.

TULEVAT viikot kertovat paljon hallituksen jatkosta.

En ennakoi hallituksen kaatumista mutta vaikeuksia voi olla muunkinlaisia.

Ensi viikolla käytävän puoliväliriihen valmistelut ovat jo pitkällä ja paljon mahdollista on, ettei vaalitulos kauheasti vaikuta sen päätöksiin. Jonkinlaista sooloilua ei voi silti poissulkea.

Perussuomalaisten romahdus on tosiasia, jolta Purran ja sitä myötä myös Orpon on koko ajan vaikeampi sulkea silmiään. Kannatus ei pudonnut siksi, että SDP harrasti vilunkia vaan siksi, ettei perussuomalaisten tekemä ja tukema politiikka saanut vaaleissa kannatusta.

Orpo pystyy esiintymään polleasti, koska kokoomuksen vaalitulos on jotensakin siedettävä. Sen väittäminen, että tulos kertoisi kansan tyytyväisyydestä hallituspolitiikkaan, on silti jonkun sortin Euroopan ennätys todellisuuden kieltämisessä.

Kyselyissä ilmenevää käsitystä kokoomuksen ylimielisyydestä ei ehkä kannattaisi alleviivata aivan noin räikeästi, kun jopa Espoon umpikokoomuslaisessa Westendissä kuusi kansalaista päätyi äänestämään ihan oikeita kommunisteja.

Perussuomalaisten housut voivat kastua.

KOHUTTU Kela-päätöskin on yhdenlainen testi, jolla kokoomuksen ja perussuomalaisten yksituumaisuutta seuraavaksi mitataan.

Sinänsä tavanomaisesta nimitysprosessista on tullut kokoaan suurempi sotku ja päätöksen lykkääminen vaalien yli perussuomalaisten ennakoituakin vakavamman vaalitappion jälkeiseen aikaan asettaa puolueen hankalaan rakoon.

Töitä hakevan työministeri Arto Satosen (kok.) tueksi meneminen tulkitaan kokoomuksen nöyristelyksi ja Satosen sivuuttaminen taas hallitusyhteistyön horjuttamiseksi.

Painetta itsenäisen mielipiteen esittämiselle ainakin on murskatappion jälkeen.

Satonen itse teki tilanteesta kiusallisen vasemmalla kädellä tehdyllä hakemuksellaan, joka päätyi julkisuuteen. Satosen varsinaista pätevyyttä arvioi Kelan hallitus, joka äänesti Satosen kumoon äänin 1-8 Heli Backmanin hyväksi.

Sen luulisi panevan kotiinpäinvedolle rajat. Mutta kuten monesti on nähty, politiikka on mahdollisuuksien taidetta.

Kokoomus voi selvitä kuiville, mutta perussuomalaisten housut voivat kastua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU