Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Halla-aho tukeutui hallitusohjelmaan – kokoomuksen arvot eivät kuitenkaan käy

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti iltapäivällä odotetun linjapuheensa perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Halla-aho sanoi, että perussuomalaiset ymmärtävät hallitusohjelman olevan kolmen puolueen kompromissi eikä se voi täysin vastata puolueen omaa ohjelmaa.

– Hallituskumppanit ovat varoitelleet, että hallitusohjelmaa ei perussuomalaisten takia neuvotella uudelleen, vaikka sen enempää minä kuin muutkaan ehdokkaat emme ole sellaista vaatineet, Halla-aho sanoi toistaen jo kampanja-aikaista viestiään.

Hän arvioi hallitusohjelman tyydyttäväksi ja edellytti, että perussuomalaisille tärkeitä kirjauksia kunnioitetaan.

Hallituskumppaneista on viestitty yhteisen arvopohjan tärkeydestä puolueiden kesken.

– Eilen kokoomuksen suunnalta viestitettiin, ettei riitä, että perussuomalaiset ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan. Meidän pitäisi kuulemm sitoutua vielä kokoomuksen arvoihinkin. Ei tämä tietenkään käy. Perussuomalaisilla on omat näkemyksensä, joita jäsenistö edellyttää puoluejohtomme edustavan.

Halla-ahon mukaan omalta kentältä on esitetty eri toiveita. Toisaalta korostetaan, että hallituksessa pitää jatkaa ja omasta linjasta ei pidä tinkiä.

Lisää aiheesta

– Tämä on tietysti vaikea yhdistelmä, Halla-aho sanoi.

“Pitää varoa antamasta ymmärtää, että olisimme hallituksessa hinnalla millä hyvänsä.”

Jussi Halla-ahon mukaan hän katsoo, että perussuomalaisten on syytä olla hallituksessa niin kauan kuin hallitus perussuomalaisilla vahvistettuna on heidän agendansa ja äänestäjiensä kannalta parempi kuin hallitus ilman perussuomalaisia.

– Toisaalta pitää varoa antamasta ymmärtää, että olisimme hallituksessa hinnalla millä hyvänsä.

– Hallituksen kaatuminen henkilökysymyksiin olisi valitettavaa, koska hallitus on pannut alulle tärkeitä ja äänestäjillemme kipeitäkin uudistuksia, jotka olisi syytä saattaa päätökseen.

Halla-aho katsoi saaneensa vahvan mandaatin eilisten puheenjohtajanimitysten jälkeen. Hänen mukaansa jäsenistöltä tuli selkeä viesti, mihin suuntaan puoluetta pitää kehittää.

Hän sanoo nostaneensa linjapuheessa esiin kaksi poliittista kysymystä, maahanmuuton ja integraation, esille, koska hän katsoi puoluekokousväen ottaneen kantaa juuri niihin eilisissä valinnoissaan.

– Perussuomalaisten juuret ovat pienen ihmisen puolustamisessa. Vähitelleen perussuomalaisista on tullut kanava myös niille, jotka uskovat itsenäisiin kansallisvaltioihin ja tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan. Tämä kehitys ei kuitenkaan heijasta niinkään puolueen muuttumista kuin maailman muuttumista, Halla-aho sanoi.

– Kansallismielinen ajattelu asettaa oman kansan pienet ihmiset etusijalle, ei siksi, että se olisi hauskaa vaan siksi, että pitkällä tähtäimellä tämä on ainoa kestävä ratkaisu.

EU:ssa etsittävä liittolaisia jäsenmaista, jotka “suhtautuvat kansallisen suvereniteetin nakertamiseen epäilevimmin”.

Jäsenyys EU:ssa ei Halla-ahon mukan ole pitkällä aikavälillä Suomen kaltaisten maiden kansallinen etu. Eroaminen EU:sta ei ole kuitenkaan tällä hetkellä realistinen optio. Halla-ahon mukaan perussuomalaisten tehtävä on edistää kriittistä EU-keskustelua.

– Lisäksi meidän pitää EU:n jäsenenä irtautua mallioppilaan roolista ja etsiä liittolaisia niistä jäsenmaista, jotka suhtautuvat kansallisen suvereniteetin nakertamiseen epäilevimmin.

Halla-ahon mukaan perussuomalainen puolueen muuttuminen aivan erilaiseksi ei pidä paikkaansa.

– Vaalissa ja valinnoissa oli kyse painotusten muuttumisesta, ei linjan muuttumisesta. Me olemme edelleen yleispuolue, jossa on osaamista moneen lähtöön, jo jossa kukin voi – ohjelmiemme puitteissa – tehdä politiikkaa omalla osaamisalueellaan.

– Ryhtyessäni kirjoittamaan tätä linjapuhetta jouduin pohtimaan, mikä on linjani. Sitten keksin, että sehän on kirjattuna vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelmaan. Se on hyvä linja eikä sitä tarvitse keksiä uudelleen.

Suopeutta ruotsidemokraateille.

Euroopan parlamentissa ja Pohjoismaiden neuvostossa perussuomalaisten pitäisi Halla-ahon mielestä suhtautua suopeasti yhteistyöhön muiden Pohjoismaisten kansallismielisten puolueiden kanssa.

– Tämä linjaus koskee ennen kaikkea ruotsidemokraatteja, koska Tanskan kansanpuolueen kanssa teemme jo yhteistyötä.

– Toisaalta meidän on syytä pohtia tarkkaan, haluavatko perussuomalaiset jatkaa muodollista yhteistyötä Turkin presidentin Erdoganin puolueen kanssa kansainvälisen ACRE-puolueen puitteissa.

“Hiukan herkässä tilassa.”

Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä “hiukan herkässä tilassa”.

– Jo se, että puheenjohtaja on joku muu kuin Timo Soini, vaatii totuttelua ja sulattelua ja synnyttää monessa tiettyä turvattomuutta.

Halla-aho kehui puoluettaan Suomen demokraattisimmaksi.

– Sitä on mahdotonta vallata, koska meillä on suora jäsendemokratia, hän sanoi ja oli tätä ennen maininnut lehtien puhuvan siitä, että puolue olisi vallattu.

Halla-ahon mukaan tärkein asia on vaalia puolueen yhtenäisyyttä.

Hän pyrkii vierailemaan piireissä ja paikallisjärjestöissä mahdollisimman pian.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE