Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Hallituksella on viimeinen hetki herätä ja korjata mallinsa valuviat

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kolumnit

Marja Luumi

 

Suomeen tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, joka vähentää kansalaisten eriarvoisuutta. Nyt on käynyt moneen kertaan ilmi, että hallituksen sote-esitys ei täytä tätä tärkeää tavoitetta – päinvastoin.

Marja Luumi

Hallituksen malliin liittyy valtavia riskejä, jotka pitäisi korjata mahdollisimman pian. Tämän asian ymmärtävät kaikki muut paitsi hallitus itse. Näyttääkin valitettavasti siltä, että hallituksella on vaikeuksia päästä ulos omasta sote-kuplastaan.

Asiantuntijat ovat jo pitkään ilmaisseet huolensa hallituksen sote-mallista ja entistä useampi kuntapäättäjä on liittynyt heidän joukkoonsa.

Kansalaiset ovat nyt ilmaisseet hätähuutonsa.

Tämä ei hämmästytä, kun esimerkiksi Uudellamaalla on edessä 300 miljoonan leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluista heti ensimmäisenä vuotena, jos hallituksen sote-malli laitetaan käytäntöön. Tästä leikkauksesta esimerkiksi Vantaan osuus vastaa kaikkien terveysasemien yhden vuoden toimintaa. Tämä tarkoittaisi kaaosta, jonka selvittämiseen menisi vuosia.

Viime lauantaina julkaistun Uutissuomalaisen sote-kyselyn mukaan lähes kolme viidestä suomalaisesta haluaisi keskeyttää sote-uudistuksen valmistelun.

Kyseessä on vakava viesti hallituksen sote-uudistukselle. Kansalaiset ovat nyt ilmaisseet hätähuutonsa. Suomalaiset eivät halua mallia, joka on jo perustaltaan epäonnistunut ja eriarvoisuutta lisäävä.

Hallituspuolueiden pitäisi lopettaa sote-mallinsa väkisin runnominen.

Nyt kun myös kansalaiset ovat näin vahvasti ilmaisseet tyytymättömyytensä, hallituksen pitäisi herätä ajamansa sote-mallin ongelmiin ja aukaista korvansa kuulemaan kansalaisten, asiantuntijoiden sekä kuntapäättäjien kritiikki ympäri Suomen.

Kritiikkiä on kuulunut myös nimekkäiltä hallituspuolueiden edustajilta. Yksittäiset irtiotot eivät kuitenkaan vielä korjaa sote-mallin ongelmia.

Sote-esitys on parhaillaan käsiteltävänä valiokunnissa. Viimeistään nyt hallituspuolueiden pitäisi lopettaa laajasti kritisoidun sote-mallinsa väkisin runnominen ja olla valmiita korjaamaan mallin valuviat asiantuntijoiden toivomalla tavalla. Tämä on tehtävä ilman aiempien poliittisten lehmänkauppojen rautakahleita. Hallituksella on nyt viimeinen hetki herätä tässä asiassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE