D-analyysit

Hallituksella on viimeinen hetki herätä ja korjata mallinsa valuviat

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kolumnit

ANTTI LINDTMAN

SDP:n kansanedustaja

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kolumnit

ANTTI LINDTMAN

SDP:n kansanedustaja

Lehtikuva / Jussi Nukari
Kolumnit

ANTTI LINDTMAN

SDP:n kansanedustaja

Suomeen tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, joka vähentää kansalaisten eriarvoisuutta. Nyt on käynyt moneen kertaan ilmi, että hallituksen sote-esitys ei täytä tätä tärkeää tavoitetta – päinvastoin.

Hallituksen malliin liittyy valtavia riskejä, jotka pitäisi korjata mahdollisimman pian. Tämän asian ymmärtävät kaikki muut paitsi hallitus itse. Näyttääkin valitettavasti siltä, että hallituksella on vaikeuksia päästä ulos omasta sote-kuplastaan.

Asiantuntijat ovat jo pitkään ilmaisseet huolensa hallituksen sote-mallista ja entistä useampi kuntapäättäjä on liittynyt heidän joukkoonsa.

Kansalaiset ovat nyt ilmaisseet hätähuutonsa.

Tämä ei hämmästytä, kun esimerkiksi Uudellamaalla on edessä 300 miljoonan leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluista heti ensimmäisenä vuotena, jos hallituksen sote-malli laitetaan käytäntöön. Tästä leikkauksesta esimerkiksi Vantaan osuus vastaa kaikkien terveysasemien yhden vuoden toimintaa. Tämä tarkoittaisi kaaosta, jonka selvittämiseen menisi vuosia.

Viime lauantaina julkaistun Uutissuomalaisen sote-kyselyn mukaan lähes kolme viidestä suomalaisesta haluaisi keskeyttää sote-uudistuksen valmistelun.

Kyseessä on vakava viesti hallituksen sote-uudistukselle. Kansalaiset ovat nyt ilmaisseet hätähuutonsa. Suomalaiset eivät halua mallia, joka on jo perustaltaan epäonnistunut ja eriarvoisuutta lisäävä.

Hallituspuolueiden pitäisi lopettaa sote-mallinsa väkisin runnominen.

Nyt kun myös kansalaiset ovat näin vahvasti ilmaisseet tyytymättömyytensä, hallituksen pitäisi herätä ajamansa sote-mallin ongelmiin ja aukaista korvansa kuulemaan kansalaisten, asiantuntijoiden sekä kuntapäättäjien kritiikki ympäri Suomen.

Kritiikkiä on kuulunut myös nimekkäiltä hallituspuolueiden edustajilta. Yksittäiset irtiotot eivät kuitenkaan vielä korjaa sote-mallin ongelmia.

Sote-esitys on parhaillaan käsiteltävänä valiokunnissa. Viimeistään nyt hallituspuolueiden pitäisi lopettaa laajasti kritisoidun sote-mallinsa väkisin runnominen ja olla valmiita korjaamaan mallin valuviat asiantuntijoiden toivomalla tavalla. Tämä on tehtävä ilman aiempien poliittisten lehmänkauppojen rautakahleita. Hallituksella on nyt viimeinen hetki herätä tässä asiassa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat