Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

25.5.2021 07:28 ・ Päivitetty: 25.5.2021 07:48

Hallitukselta poikkeuksellisen suuri lisäbudjetti – Vanhanen: Näin rahat käytetään

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (edessä) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoivat hallituksen kolmannesta lisätalousarvioesityksestä lisätalousarvioesityksestä Helsingissä.

Hallitus on sopinut vuoden 2021 kolmannesta lisätalousarvioesityksestä. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitteli sitä tiedotustilaisuudessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Vanhanen kuvasi kyseessä olevan poikkeuksellisen suuri lisäbudjetti. Kyse on koronatilanteen hoitamisesta.

Kaikkiaan menot kasvavat kolmannen lisätalousarvion myötä 2 172 miljoonalla eurolla. Tulot pienenevät etenkin tulo- ja varallisuusveron puolella 185 miljoonalla eurolla, joten tasapaino on 2 357 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Tämän lisäbudjetin jälkeen n ettolainanotto tänä vuonna tulisi olemaan noin 14,4 miljardia euroa.

Tämän hetken arvion mukaan valtionvelan määrän arvioidaan olevan vuoden 2021 lopussa noin 56 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen eli noin 139,3 miljardia euroa. Velkaantuminen voisi taittua vuoden 2025 taitteilla.

Vanhasen mukaan noin puolet suuresta lisäbudjetista aiheutuu kehyksen ulkopuolisista menoista. Niihin ehdotetaan 950 miljoonan euron lisäystä.

– Ne ovat pitkälti pandemiasta johtuvia menoja.

Lisää aiheesta

Lisäksi kehyksiin kuuluu Vanhasen mukaan pandemiasta epäsuorasti johtuvia mutta välttämättöminä pidettyihin menoihin varautumista. Niihin oli varattu tälle vuodelle 500 miljoonaa euroa syksyn arvion mukaan. Tämä ei kuitenkaan riitä.

– Nyt on päädytty siihen, että varaus nousee 1 850 miljoonaan euroon. Tämä on pitkälti yritysten ja elinkeinoelämän tukemista sekä eri väestöryhmille aiheutuvien haittojen lievittämistä.

Jos rahaa kuitenkin tarvittaisiin vähemmän, hallitus on tehnyt erillisen päätöksen siitä, ettei kehysvarausta voida käyttää muihin menoihin. Tässä lisätalousarvioesityksessä käytetään varauksesta reilut 1,1 miljardia euroa.

Vanhanen kertoi, että tällä lisätalousarviolla otetaan EU:n elpymisvälineestä käyttöön ensimmäinen osa. Se voi olla korkeintaan 13 % Suomen laskennallisesta osuudesta.

EU:n elpymisvälinevarat kiertävät budjettien kautta ja näin Suomessakin tulevat normaaliksi osaksi budjettia. Ensimmäinen osa elepymisvälinettä on vajaa 250 miljoonaa euroa.

– Sitten tässä on merkittävä määrä elinkeinopolitiikkaa ja investointeja sekä niihin liittyviä menoja ja suoraan koronasta johtuvia menotarpeita. Lisäksi on hieman yli 100 miljoonan euron lapsille ja nuorille aiheutuneiden haittojen lievitykseen tarkoitetut määrärahat, Vanhanen kuvasi.

Lasten ja nuorten 100 miljoonasta koronavirusten vaikutusten tasoittamista aiotaan rahoittaa koulutuksessa ja myös muun muassa poliisi saa rahaa ennaltaehkäisevään toimintaan.

Suomen kestävän kasvun ohjelman eli EU:n elpymispaketin Suomen osuus käynnistyy siis nyt. Lisäbudjetilla annetaan valtuudet tai määrärahat 237 miljoonan euron hankkeisiin, jotka lähtevät hakuun.

Koronaviruksesta johtuvista suorista menoista merkittävin on yli 230 miljoonan euron rahoitus koronarokotuksiin.

Yritysten kustannustuen neljäs hakukierros saa myös rahoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU