Politiikka
24.7.2025 06:58 ・ Päivitetty: 24.7.2025 06:59
Hallituksen alkoholilakiesitykselle kritiikkiä – päihdetyöjärjestön mukaan myyjien voittomarginaalit halutaan maksimoida
Niin poliisi, Matkailu- ja Ravintolapalvelut eli Mara ry kuin monet sosiaalialan järjestötkin vastustavat muutoksia, joita hallitus kaavailee alkoholilakiin. Kauppa puolestaan kiittää muutoksia.
Hallitus haluaisi muuttaa alkoholilakia niin, että alkoholia voisi tilata kotiin Alkosta ja sellaisista kaupoista ja ravintoloista, joilla on vähittäismyyntilupa. Lisäksi suomalaisilla olisi jatkossa oikeus ostaa myös väkeviä alkoholijuomia muissa EU-maissa toimivilta yrityksiltä.
Hallituksen esitys on nyt lausuntokierroksella. Mara nimittää lausunnossaan Suomen alkoholipolitiikkaa kaksinaismoralistiseksi, sillä ulkomaiset verkkokaupat saisivat oikeuden myydä jopa 80-prosenttisia alkoholijuomia kotiin kannettuna, kun taas Suomessa toimivat ravintolat saisivat myydä enintään kahdeksanprosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon mukaan hallituksen esittämät muutokset johtaisivat siihen, että suomalaiset kaupat perustaisivat omia etämyyntipisteitä varsinkin Tallinnaan. Lisäksi hallituksen esitys lisäisi THL:n mukaan veronkiertoa ja harmaata taloutta, kun halvinta tuotetta etsivät kuluttajat hankkisivat alkoholia verkosta ja kiertäisivät samalla Suomeen kuuluvat verot.
Hallitus antoi esityksen alkoholilain muuttamisesta jo viime syksynä mutta joutui muuttamaan sitä, sillä EU-komissio vaati, että Suomen lainsäädäntö ei saa syrjiä muiden EU- ja Eta-maiden toimijoita suomalaisiin nähden.
Lausuntoja esityksestä voi antaa heinäkuun loppuun asti.
Alkoholin saatavuutta pitäisi tarkastella sosiaali- ja terveyspolitiikan näkökulmasta, ei kilpailu- ja elinkeinopolitiikan näkökulmasta.
KUTEN Marakin, päihdetyötä tekevä Sininauhaliitto kummastelee esityksen epäsuhtaa kotimaisten ja ulkomaisten alkoholinmyyjien välillä, tosin eri näkökulmasta. Sininauhaliitto huomauttaa lausunnossaan, että mikään ei edellytä etämyynnin sallimista vähittäiskaupoissa myytävää alkoholia vahvemmille juomille.
Toisin kuin Mara, Sininauhaliitto ei toivo Alkon monopolin purkamista. Liiton mukaan esitys puuttuu Alkon monopoliasemaan, vaikka hallitusohjelmassa luvataan olla muuttamatta Alkon kansanterveydellistä tehtävää ja asemaa.
Ensi- ja turvakotien liitto puolestaan varoittaa lausunnossaan, että hallituksen esityksen toteutuminen voisi todennäköisesti lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
Liiton mukaan väkivalta kumppania ja lapsia kohtaan liittyy usein päihteiden käyttöön.
- Yhteiskunnan vastuulla on suojella erityisesti lapsia ja väkivallan uhreja – ei luoda olosuhteita, joissa riskit entisestään kasvavat, liitto sanoo.
Liitto varoittaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvusta. Sen mukaan lähisuhdeväkivallan välittömät kustannukset pelkästään terveydenhuollolle ovat 157 miljoonaa euroa vuodessa.
MUUASSA Pohjois-Karjalan hyvinvointialue kiinnittää huomiota siihen, että alkoholi ei ole mikä tahansa hyödyke, minkä vuoksi sen saatavuutta pitäisi tarkastella sosiaali- ja terveyspolitiikan näkökulmasta, ei kilpailu- ja elinkeinopolitiikan näkökulmasta.
Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry sanoo lausunnossaan, että ”alkoholia tuottavien ja myyvien kaupallisten toimijoiden voittomarginaalit pyritään maksimoimaan yhteiskunnalle koituvista laajoista sekä täysin kiistattomista haitoista huolimatta”. Ehyt ry:n mukaan alkoholin toimitusmyynti lisäisi kohtuuttomasti vastuuta toimituksia tekeville läheteille.
Tätä kommentoi lausunnossaan myös palvelualojen ammattiliitto PAM, jonka mukaan lähetti ei välttämättä voi olla luovuttamatta tilausta, jos vastassa on päihtynyt ja aggressiivisesti käyttäytyvä asiakas.
- Työntekijän asettaminen tällä tavoin selkeän väkivallan uhan alle on kohtuutonta, PAM kirjoittaa.
Sen mukaan lähetin pitäisi olla aina työsuhteessa, jotta tämä voisi saada tukea työnantajalta ja työterveydestä.
Tutkimustiedon mukaan alkoholin saatavuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihmiset juovat.
Esitystä vastustaa myös poliisihallitus. Poliisihallitus ottaa lausunnossaan esille sen, että esitys sallisi alkoholin toimittamisen julkisille paikoille. Tämä voisi lisätä poliisin työtä ja huonontaa kansalaisten turvallisuudentunnetta, lausunnossa sanotaan.
Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Tislaamoliitto ovat harvoja lausunnonantajia, jotka kannattavat hallituksen esitystä. Toisin kuin esityksessä, kumpikin sallisi alkoholin markkinoinnin vaikuttajien avulla.
ALKON mukaan kesäkuun litramyynti laski 10 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Viinejä myytiin noin 13 prosenttia vähemmän, oluita ja siidereitä noin 3 prosenttia vähemmän ja väkeviä noin 8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa.
Alkoholittomien juomien myynti taas kasvoi noin 30 prosenttia.
Alkon litramyyntiä on laskenut viime kesäkuussa voimaan tullut alkoholilain muutos, joka toi enintään kahdeksanprosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat ruokakauppojen hyllyille.
Tutkimustiedon mukaan alkoholin saatavuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihmiset juovat. THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä kertoi kuitenkin STT:lle kesäkuun lopussa, että alkoholin kulutuksen lasku alkoi vuonna 2008 ja on laskenut noin kahden prosentin vuositahtia. Viime vuonna alkoholin kulutus laski noin neljä prosenttia.
Alkoholin myynti on laskenut myös päivittäistavarakaupoissa alkoholilain muutoksen jälkeenkin. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkanen arvioi STT:lle kesäkuussa, että alkoholin myynnin lasku johtuu eniten suomalaisten muuttuneista juomatavoista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.