Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksen kehysriihi voi ratkaista JHL:n kiky-kannan

Päivi Niemi-Laine

Liittokohtaiset neuvottelut tulevat osaltaan ratkaisemaan, saadaanko kilpailukykysopimus maaliin. Merkittävässä roolissa on myös JHL:n edustajistokokous. JHL neuvottelee kilpailukykysopimuksesta, mutta sopimuksen hyväksymisestä päättää liiton edustajisto.

– Hallituksen kehysriihi toivottavasti tuo tullessaan palkansaajan asemaa parantavia ehdotuksia. On saatava varmuus, että tasa-arvoista palkkapolitiikkaa voidaan edistää kehysriihessä ja uudessa Suomen palkkamallissa keinoilla, joilla matalapalkkoihin ja naisvaltaisille aloille saadaan riittävät palkkakehitystä tukevat elementit. Tähän tarvitaan palkansaajien keskinäistä solidaarisuutta, mutta erityisesti työnantajien sitoutumista, JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Missä on suomalainen oikeudenmukaisuus ja perustuslakiin kirjattu työntekijöiden yhdenvertaisuus.

Niemi-Laine pitää olennaisena, että hallitus ymmärtää matalapalkka-alojen turvaamisen merkityksen. 30 prosentin lomarahaleikkaus kolmeksi vuodeksi vain julkisen sektorin työntekijöille nakersi JHL:n jäsenten luottamusta maan hallitukseen olennaisesti.

– JHL:n jäsenet ihmettelevätkin, missä on suomalainen oikeudenmukaisuus ja perustuslakiin kirjattu työntekijöiden yhdenvertaisuus. Eikö kuitenkin Suomen hallitus perusta toimintansa perustuslakiin, Niemi-Laine ihmettelee.

– Yhteiskuntasopimuksen vaikutukset heikentävät ostovoimaa. Jos hallitus päättää toteuttaa veronalennuksia, on pidettävä huoli, että rahat veronalennukseen otetaan pääomaveroa korottamalla eikä leikkaamalla julkista sektoria. Pienipalkkaiset ovat ostovoiman kasvun ja kotimarkkinoiden menestyksen voima. Lisäksi työpaikkoja on saatava, kuten hallitus tällä ratkaisulla on luvannut. Muutoin jatkotalkoot ovat JHL:n osalta ohi. On kuitenkin hyvä, että jatkossakin sovitaan yhdessä, eikä sanella yksipuolisesti.

JHL ja monet muut ammattiliitot edelleen epäilevät hallituksen miettivän pakkolakeja.

– Hallitusohjelmaan on kirjattu työsopimuslain perustavanlaatuisia heikennyksiä kuten määräaikaisuusehdon heikentäminen, irtisanottujen takaisinottovelvollisuuden heikentäminen ja työttömyysturvan lisäleikkaukset. Hallitus ajaa myös normien purkua röyhkeästi eteenpäin. Sen aito tarkoitus on vähentää turhaa lainsäädäntöä, mutta todellisuudessa hallitus käyttää tätä välinettä lasten ja vanhusten julkisten palvelujen heikentämiseen ja vähentämiseen. Hallituksen ohjurina näyttää olevan ennen kaikkea raha. Siksi sote-uudistuksessakin mietitään enemmän säästöjä kuin palveluja ja palvelunkäyttäjää. Hallituksen on helppo hymyillä, kun on miljoona lompsassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE