Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hallituksen toimintakyky alkaa olla akuutti kysymys” – tutkija: Orpon ulostulo ei enää riitä

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta arvioi, että hallituksen ympärillä pyörivän kohun laantumiseksi tarvitaan muutakin kuin vain pääministeri Petteri Orpon (kok.) ulostulo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Wass sanoo STT:lle, että koko hallituksen pitäisi yhdessä antaa julkilausuma, jossa kaikista rasistisista näkökulmista sanouduttaisiin irti. Hänen mukaansa muuten alkaa olla jo epäselvää, millaisiin demokraattisiin arvoihin ja ihmisoikeuksiin Suomi on sitoutunut.

-  Onko meillä hallitus, joka on valmis erinäköisiin demokratiajoustoihin, jotta se pystyy toteuttamaan talous- ja sosiaalipoliittisia tavoitteitaan, Wass kysyy.

-  Jos yhteistä julkilausumaa ei kyetä muodostamaan, hallituksen toimintakyky alkaa olla akuutti kysymys.

Tapauksessa on kyse vuosien takaisista rasistisista nettikirjoituksista, joita on epäilty perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kirjoittamiksi. Purra ei ole julkisesti myöntänyt tai kieltänyt olevansa kirjoitusten takana.

YLEISELLÄ tasolla Purra on sanonut kirjoittaneensa perussuomalaisten entisen puheenjohtajan, eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps.) vanhan Scripta-blogin vieraskirjaan ja moniin keskusteluryhmiin eri nimimerkeillä.

Twitterissä kiertävässä viestiketjussa on koottu kuvakaappauksia nimimerkki “riikan” kirjoituksista Scriptan vieraskirjaan. Nimimerkki “riikka” kuvailee kirjoituksissa itseään rasistiksi ja kirjoittaa negatiiviseen sävyyn maahanmuuttajista.

Pääministeri Orpo viestitti aiemmin tänään avustajansa välityksellä STT:lle, ettei hän hyväksy rasismia missään muodossa. Lisäksi Orpo kertoi hallituspuolueiden olevan sitoutuneita yhdenvertaiseen, tasa-arvoiseen ja turvalliseen yhteiskuntaan, jossa “kenenkään ei tarvitse pelätä”.

TUTKIJA Wass sanoo, että hallituksen yhtenäisyyden kannalta on ongelmallista, jos vain pääministeri yksinään irtisanoutuu rasismista.

-  Silloin jää epäselväksi, onko se kuitenkaan hallituksen jaettu sitoutuminen.

Hänen mukaansa Purran voi tosin olla vaikeaa pahoitella mahdollisia kirjoituksiaan kovin perusteellisesti. Tämä johtuu siitä, että jyrkkä maahanmuuton vastustaminen on todennäköisesti ollut monelle Purran äänestäjälle keskeinen syy tukea perussuomalaisia.

-  Jos Purra irtisanoutuisi nyt esiin nousseista kirjoituksistaan, hän tulisi samalla viestineeksi, että äänestäjät ovat äänestäneet väärin perustein ja tämäntyyppisesti ajattelevilla ihmisillä ei ole enää sijaa perussuomalaisissa, Wass sanoo.

KAKSI VIIKKOA sitten julkaistusta Åbo Akademin eduskuntavaalitutkimuksesta käy ilmi, että perussuomalaisten äänestäjät eroavat selvästi muista äänestäjistä maahanmuuttoon liittyvillä näkemyksillään.

Tutkimuksen mukaan Purraa on lisäksi pidetty sekä hyvänä puheenjohtajana että hyvänä ehdokkaana pääministeriksi perussuomalaisten äänestäjien keskuudessa.

-  Suurista puolueista hän oli heti Sanna Marinin (sd.) jälkeen merkittävin menestystekijä omalle puolueelleen, Wass kertoo.

Hänen mukaansa on vielä selvityksessä, kuinka keskeisesti varsinainen maahanmuuttokritiikki vaikutti ihmisten päätökseen äänestää perussuomalaisia viime vaaleissa.

Joka tapauksessa edustukselliseen demokratiaan kuuluu, että jokainen voi vapaasti valita puolueensa sillä perusteella kuin haluaa.

-  Jos puolue pääsee esimerkiksi jyrkän maahanmuuttokriittisellä ohjelmalla hallitukseen, äänestäjillä on oikeus odottaa, että se näkyy harjoitettavassa politiikassa, Wass toteaa.

-  Tilanne on edustuksellisuuden toteutumisen kannalta aika vaikea, jos hallituskumppanit haluavat irtisanoutua tyystin tällaisesta politiikasta.

WASS HUOMAUTTAA, että perussuomalaisiin viime viikkoina liittyneet kohut eivät ole sinänsä mitään paljastuksia.

-  Mitkään näistä nyt esiin tulleista asioista eivät ole uusia. Niihin ei vain ole ehkä haluttu tarttua sillä perusteellisuudella, joka nyt näyttää olleen tarpeellista.

-  Jos olisi perattu todella huolella, millainen puolue perussuomalaiset on, olisiko se vähentänyt nyt nähtyjen “paljastusten” shokeeraavuutta?

Wass nostaa esiin viikonloppuna julkaistun Helsingin Sanomien jutun, jossa pohdittiin, kuinka vähän hallitusneuvotteluissakaan lopulta kiinnitettiin huomiota siihen, minkälaisia taustoja potentiaalisilla ministereillä on.

-  Jos näin on toimittu, kuinka kestävällä pohjalla on oltu? Onko katsottu tietoisesti poispäin, Wass kysyy.

-  Tämä on yhä enemmän iso itsetutkiskelun paikka myös pääministeripuolueelle kokoomukselle.

Eetu Halonen / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE