Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Hallituksen veropommi jysähti – todellisina kärsijöinä taas kerran jotkut aivan muut kuin varakkaat

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Toimituksen kommentit

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Arvonlisävero nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin ja korotusta maksavat kaikki. Vähätuloisille isku on jälleen kovempi kuin yhteiskunnan hyväosaisille.

Rane Aunimo

Demokraatti

Verotuksen osuus kehysriihen kolmen miljardin sopeutumistoimista on liki puolet, eli aiemmin puhuttu 1+2-malli ei toteutunut.

Hallituksen aiemmat leikkauspäätökset kohdistuivat etenkin pienituloisiin ja ylipäänsä erilaisten tukien saajiin, mutta arvonlisäveron nousua ja sillä kerättävää 1,2 miljardin pottia perustellaan sen kohdentumisella kaikkiin tuloista riippumatta. Lisäksi kahden ylimmän tuloluokan palkka- ja eläketulojen verotus kiristyy, millä hallitus korostaa kaikkien osallistumista.

Arvonlisävero on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu useimpien tavaroiden ja palvelujen kulutukseen. Jotkut yritykset voivat siirtää muutoksen hintoihin, toiset eivät. Jos ja kun korotus siirtyy hintoihin, ostaja maksaa.

Kaikille välttämättömän ruoan hintaa alvin korotus ei koske, sillä elintarvikkeet ovat alennetussa verokannassa.

Hallitus kauppaa muutosta oikeudenmukaisuudella, josta voidaan kuitenkin olla montaa mieltä.

SINÄNSÄ totta tietysti on, että alvin muutos koskettaa kaikkia ja varakkaiden, yli 88 200 euroa vuodessa tienaavien verotus vähän kiristyy.

Silti alvin korotuksen todellinen vaikutus on tälläkin kertaa raskaampi nimenomaan pienituloisille, jotka joutuvat katsomaan vielä aikaisempaakin tarkemmin, mihin rahansa laittavat.

Sikariporras tuskin edes huomaa muutosta kukkarossaan, vaikka se osuu yhtä lailla heihin. Elämässä kyse on käytössä olevista euroista, ei prosenteista.

Ja kuin kruunuksi perussuomalaisten bensapopulismille arvonlisäveron nousu tarkoittaa myös polttoaineiden hinnankorotusta, kuten Demokraatti jo aiemmin päivällä kertoi.

Vieläkö muistatte, kuinka perussuomalaisten varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas kävi jopa aluevaaleja äänestyttämällä ”bensan hinnan korottajia pihalle, perkele”?

PERUSSUOMALAISTEN puolueviskaalien ja somevaikuttajien meriselitys on tällä kertaa se, että sopeutuksia nyt vain kerta kaikkiaan tarvitaan.

Lisäksi hallituksen päätösperäisillä bensatoimilla ollaan ehkä vielä hivenen plussan puolella. Polttoaineiden valmisteveroa alennettiin vuoden alusta ja alvin noston vaikutus litrahintaan on liki sentilleen samansuuruinen.

Tosiasia kuitenkin on, että etenkin pieni- mutta myös keskituloisten lompakolla käydään nyt urakalla. Ja voi olla, ettei loppua vieläkään näy.

Äänestäjille selittäminenkin alkaa käydä pian työstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE