Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituksessa sopu talouden perusraameista – Purra: “Minkäänlaista tarvetta mennä yksityiskohtiin ei tässä vaiheessa ole”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallituksella on alustava käsitys kevään kehysriihessä tehtävien säästöpäätösten suuruusluokasta. Poliittiset päätökset säästöjen kohteista ja veronkorotuksista ovat vielä edessä. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoo Demokraatille ryhtyneensä välttelemään lukujen kertomista julkisuuteen.

Simo Alastalo

Demokraatti

Hallituksen säästöryhmää johtava Matias Marttinen (kok.) totesi Helsingin Sanomille keskiviikkona, että hallituspuolueet ovat kevään riihen alla löytäneet sovun säästötavoitteen suuruusluokasta.

– Hallituspuolueiden puheenjohtajien tasolla on sovittu, että hallituksen menokehyksiä ja hallitusohjelman tavoitteita noudatetaan ja tarvittavat toimet EU:n alijäämämenettelyn välttämiseksi tehdään, Marttinen kommentoi HS:lle.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vahvisti torstaina eduskunnassa, että talouspoliittinen ministeriryhmä on löytänyt yhteisen näkemyksen perusraameista.

– Mutta ei miljardimääriä, koska ne tarkentuvat työn ja laskennan myötä, Orpo totesi.

Myös valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoi, että aihetta on hallituksessa käsitelty.

– Kyllä. Lukuja on käsitelty sen suhteen mitä tarvitaan tälle vuodelle, mitä tarvitaan ensi vuodelle ja sitten toisaalta hallituskauden loppupuolelle.

– Siitä, mikä on säästöjen ja veronkorotusten suhde, ei ole päätöksiä, Purra kommentoi torstaina.

VM on aiemmin esittänyt, että EU:n alijäämämenettelyn välttäminen voisi edellyttää jo ensi vuodelle jopa 3 miljardin lisäsäästöjä.

PURRAN mukaan ministeriön luvut, eli ennusteisiin perustuvat virkamieslaskelmat tulevasta sopeuttamistarpeesta, ovat niin selviä kuin ne tällä hetkellä voivat olla, koska talouden tilanne elää.

– Seuraava (VM:n) ennuste tulee huhtikuun alussa ja totta kai toivomme, että se antaisi jotakin positiivisempaa virettä, mutta se voi hyvin antaa myös lisää negatiivista virettä. Taantuma on päällä.

Ministeri sanoi nykyisin välttelevänsä tarkkojen lukujen kertomista julkisuuteen.

– Olen summia jonkin verran kuvannut, mutta valitettavasti huomasin, että vastaanottaja ei aina osannut tulkita niitä oikein, koska summat ovat erilaisia riippuen siitä mistä puhutaan ja myös mistä vuodesta puhutaan. Minkäänlaista tarvetta mennä yksityiskohtiin ei tässä vaiheessa ole, kun poliittisia päätöksiä leikkauksista tai veronkorotuksista ei ole.

Kehysriihestä on kaivattu myös kasvua tukevia päätöksiä kuten investointeja vauhdittavia veroratkaisuja. EK:n Jyri Häkämies esitti hiljattain Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa yrityksille väliaikaista yhteisöveron vapautusta, joka voisi parantaa Suomen asemaa ulkomaisista investoinneista kilpailtaessa.

Purra kertoo, ettei hän ole erityisesti perehtynyt EK:n ehdotuksiin. Hän myös muistuttaa, että kaikki mahdolliset verohuojennukset pitää kompensoida jossakin muualla.

– Meitä sitovat kehykset. Meitä sitovat hallitusohjelmakirjaukset alijäämästä ja velasta ja meitä sitoo se, että emme joudu liiallisen alijäämän menettelyyn.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE