Politiikka
28.1.2021 12:05 ・ Päivitetty: 28.1.2021 12:19
Hallitus aikoo panna sähkön siirtohinnat kuriin – Lintilä: Jakeluverkot voivat kerätä asiakkailtaan jo ensi vuonna 350 miljoonaa euroa vähemmän
Valtioneuvosto antaa tänään eduskunnalle esityksen, jolla hillitään sähkönjakelun hintojen nousua ja leikataan jakeluyhtiöiden tuottoja muuttamalla sähkömarkkinalakia ja sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annettua lakia.
Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi asiasta tänään tiedotustilaisuudessa.
– Esityksessä tullaan hillitsemään sähkön siirtohintoja ja hinnat käännetään aikavälillä myös laskuun.
Lintilä totesi, että sähkön siirtohinnoissa on selkeitä kohtuuttomuksia ja nyt asiaan pyritään puuttumaan.
Lintilä sanoitti, etteivät vaikutukset näy vielä seuraavassa sähkölaskussa, mutta jo tästä vuodesta eteenpäin mennään 20-luvun loppupuoliskolle muutokset ovat nähtävissä.
Hän esitteli tilaisuudessa allaolevan kaavion, joka kuvaa hallituksen toimien vaikutusta sähkönsiirron asiakashintoihin pitkällä aikavälillä (Uutinen jatkuu kaavion jälkeen..):
Esityksessä annetaan sähkönjakelun toimitusvarmuusvarmuusvaatimuksille 8 vuoden jatkoaika. Tämä koskee 3/4 verkkoyhtiöistä. Jatkoaika ulottuu vuoteen 2036 asti.
– Eli alkujaan tämän piti olla valmis vuoteen 2028 mennessä. Se on ajanut yhtiöitä investointeihin, joitakin ehkä liiankin nopealla aikataululla, Lintilä kuvasi.
Lintilän mukaan päätös antaa liikkumatilaa ja purkaa yhtiöiltä sähkönsiirtohintojen korotuspaineita.
Energiavirasto saa suuremmat valtuudet tarkastella yhtiöiden investointeja. Myös asiakkaat pääsevät vaikuttamaan investointisuunnitelmiin. Energiavirasto voi siis puuttua yli-investointeihin, jottei sähköyhtiöiden alijäämää täytettäisi siirtohintoja nostamalla.
Nykyinen siirtomaksujen vuotuinen korotuskatto puolitetaan Lintilän mukaan 15 prosentista 8 prosenttiin.
– Koska ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita energiaosaamisesta ja heiltä löytyy osaamista ja kehittämistä, annetaan mahdollisuuksia erillisten linjojen rakentamiseen, Lintilä jatkoi.
Hän sanoi esimerkkinä, että mikäli esimerkiksi naapuri investoi aurinkosähköön, voidaan vetää piuha naapuriin ilman sen suurempaa byrokratiaa.
Lintilä lupaa merkittävää muutosta siirtohintoihin vuonna 2022.
Lakimuutos leikkaa jakeluverkkoyhtiöiden suurinta sallittua tuottoa ja pienentää kertakorotusten suuruutta.
Jakeluverkkojen kohtuullinen tuottoaste sitoutuneelle pääomalle laskee ensi vuonna 4 prosenttiin viime vuoden 5,73 prosentista.
– Itse asiassa tämä 4 prosenttia on historian alhaisin eli tämä tulee olemaan erittäin merkittävä, Lintilä sanoi.
– Meidän arviomme on, että yhtiöiden sallittu tuotto laskee noin 40 prosenttia vuonna 2022 verrattuna vuoteen 2020 eli euromääräisesti noin 350 miljoonaa euroa vähemmän voidaan kerätä asiakkailta kuin 2020.
”Itse asiassa tämä 4 prosenttia on historian alhaisin.”
Jos yhtiö on tehnyt kalliita verkkoinvestointeja aivan hiljattain, se voi periä korkeampaa hintaa alijäämien kattamiseksi ja toisinpäin. Suomessa on 77 siirtoyhtiötä.
Työ- ja elinkeinoministeriö asettaa akateemisen työryhmän antamaan Energiavirastolle lausunnon tariffien laskentamenetelmien osatekijöistä. Lausunto sisältäisi siirtohintakeskusteluun osallistuneiden tieteenharjoittajien näkemyksen vuonna 2024 alkavan verkkovalvontajakson laskentamenetelmien kehittämistyöhön. Työryhmä aloittaa toimintansa, kun lainmuutokset on vahvistettu eduskunnassa.
Hallitus arvioi syksyn 2021 budjettiriiheen mennessä, miten korkovähennysrajoitusta voidaan uudistaa estämään nykyistä tehokkaammin verotettavan tulon siirtäminen Suomen verotusvallan ulkopuolelle esimerkiksi pääomasijoitusrakenteissa samalla, kun suomalaisten yritysten investointien korkovähennysoikeus turvataan. Uudistukset tulevat voimaan vuoden 2022 alusta alkaen.
Eduskunnassa on myös kansalaisaloite sähkönsiirtohintojen alentamiseksi.
Lintilä pohti, että kansalaisaloitteella on arvioitu, että siirtoyhtiöiden tulovähenemä olisi noin 500 miljoonaa euroa. Suurin ero on oikeusvarmuus.
– Me olemme tästä omasta esityksestämme täysin varmoja, että se kestää niin kansallisen, juridisen kuin EU:n tasolla direktiivin tarkastelun.
Hallituksen esitystä on tuoreeltaan kommentoinut myös kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman. Vestman on valmistellut kokoomuksen lakialoitteen sähkönsiirron hintojen hillitsemikseksi. Aloite on hyväksytty kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa.
– Siirtohinnat kuriin. Kokoomus esitti lähes vuosi sitten sähköverkkoyhtiöiden monopolituottojen leikkaamista 500 milj euroilla, korotuskaton alentamista ja sähkölinjojen rakentamisen helpottamista. Hallituksen lakiluonnos vuosi sitten oli torso, Vestman tviittaa.
– Nyt hallitus on ottanut lakialoitteestamme mallia. Energiaviraston valvontamalli avataan: Tuottoaste laskee ja verkonarvo putoaa, kuten me vaadimme, ja siten monopolituotto ja sallittu liikevaihto putoaa. Hyvä! Uudistus näyttää jääneen kuitenkin puolitiehen ja sisältää riskin, hän jatkaa.
Nyt hallitus on ottanut lakialoitteestamme mallia. Energiaviraston valvontamalli avataan: Tuottoaste laskee ja verkonarvo putoaa, kuten me vaadimme, ja siten monopolituotto ja sallittu liikevaihto putoaa. Hyvä!
Uudistus näyttää jääneen kuitenkin puolitiehen ja sisältää riskin.
— Heikki Vestman (@HVestman) January 28, 2021
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.