Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

28.2.2019 13:26 ・ Päivitetty: 1.3.2019 07:12

Hallitus ampui 12 minuutin tempulla itseään nilkkaan – asiantuntijanäkemys on, että sote-vastineen perustuslainmukaisuus on tarkistettava

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ylimääräisessä kokouksessa eduskunnassa maanantaina 25. helmikuuta.

– Tahti on verkkaista mutta etenee, sanoi tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen sosiaali- ja terveysvaliokunnan ovella.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Eilen hän oli herättänyt ison haloon päästyään johtamaan puhetta 12 minuutiksi valiokunnan istunnon päätteeksi, kun valiokunnan varsinainen puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) joutui poistumaan puhemiesneuvostoon. Kiurun ollessa pois hallituspuolueet äänestyttivät valiokuntaa ja lopettivat soten asiantuntijakuulemiset. Tempausta on hämmästelty laajasti.

Heikkinen kertoi tänään valiokunnan ovella myös mielenkiintoisen seikan. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle on varattu koko ensi viikko lisäaikaa työskentelyyn. Heikkinen tosin muistutti perään, että puhemiesneuvosto päättää asiasta. Päätöstä odotetaan tämän päivän aikana. Eduskunnan alkuperäinen suunnitelma oli, että kaikkien valiokuntien mietintöjen piti olla valmiita 5.3. eli ensi viikon tiistaina.

Heikkisen viittaama ensi viikko lisäaikaa viitannee siihen, että sote ei etenekään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa niin nopeasti kuin on aiemmin arveltu. Perustuslakivaliokunta joutunee todennäköisesti vielä osallistumaan peliin.

Valtiosääntöasiantuntijan madonluvut.

Valtiosääntöasiantuntija Pauli Rautiainen tviittasi eilen, että mikäli sote-valiokunnassa herää epäilys siitä, että hallituksen vastineen jälkeen syntyy perustuslain tulkintatilanteita etenkin ns. säätämisjärjestysponsiin liittyen, valiokunnan on eduskunnan työjärjestyksen mukaan pyydettävä perustuslain tulkinnasta perustuslakivaliokunnan lisälausuntoa.

Lue lisää: Valtiosääntöasiantuntijalta kylmä viesti sotea runnoville hallituspuolueille – Jos ei ole asiantuntijakuulemisia, palauttakaa perustuslakivaliokuntaan

Kun Demokraatti hämmästeli Rautiaiselle, että eikö hallituspuolueet kuitenkin voi äänestyttää, että lausuntoa ei pyydetä, Rautiainen painotti voimakkaasti, että työjärjestys on muodoltaan laki. Piste.

– Se tarkoittaa sitä, että lainsäädäntö velvoittaa valiokunnan tekemään näin. Työjärjestyksen 38.2 §:n mukaan, jos valiokunnassa käsiteltävän lakiehdotuksen perustuslainmukaisuudesta on epäselvyyttä, valiokunnan tulee pyytää asiasta lausunto perustuslakivaliokunnalta, Rautiainen sanoi.

Rautiainen mukaan jos syystä tai toisesta käy niin, että mietintövaliokunta ei kuule asiantuntijoita eikä pyydä perustusvaliokunnalta lausuntoa, pallo siirtyy eduskunnan puhemiehelle kuten kävi tiedustelulakien kohdalla.

Voi vain kuvitella, haluaisiko eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) vielä toisen kerran pysäyttää lakien etenemistä perustuslakiepäselvyyksien vuoksi täysistuntoon kuten kävi tiedustelulakien kohdalla. Niin närkästyneeltä Risikko tuolloin vaikutti, että vastaus kysymykseen on ilman muuta ei.

”Kysymys eduskunnan sisäisestä tiedonvaihdosta.”

Toisin kuin Hannakaisa Heikkinen sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) vaikeni tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan ovella sote-valiokunnan aikataulukysymyksien yksityiskohdista.

– Nyt on kysymys eduskunnan sisäisestä tiedonvaihdosta, hän sanoi.

Kiuru muotoili toimittajille, että valiokunta arvioi huomenna aamulla, millä tavalla perustuslaillisissa ponsissa ja huomautuksissa mennään eteenpäin.

– Valiokunta eilen päätti jo, että asiantuntijoita ei kuulla. Tänään toki olemme käyneet siitä keskustelua, että jos perustuslaillisuudessa syntyy epäilyksiä, siltä osin työjärjestys kyllä viitoittaa toimintaamme eteenpäin, Kiuru sanoi muttei lähtenyt kysyttäessä spekuloimaan tarkoittaako tämä esimerkiksi sitä, että valiokunta joutuisi pyytämään perustuslakivaliokunnalta lisälausuntoa.

Miten vastineen perustuslainmukaisuus arvioidaan?

Kävi asiassa miten kävi, tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että hallituksen sosiaali- ja terveysvaliokunnalle perustuslakivaliokunnan muutosesityksen jälkeen tekemän vastineen perustuslainmukaisuus on arvioitava vielä tavalla tai toisella.

Jos ei asiantuntijakuulemisia voida järjestää, mikä nyt hallituspuolueiden 12 minuutin tempun jälkeen näyttää mahdottomalta, perustuslakivaliokunnan lisälausunto voi olla yksi tapa tai sitten jokin muu vastaavankaltainen menettely.

Pauli Rautiainen mainitsi Demokraatille eilen hallituksen vastineesta useita kohtia, joista pitäisi saada vielä perustuslakivaliokunnan lausunto tai joista pitäisi kuulla asiantuntijoita. Yksi on muun muassa EU–notifikaatioon liittyvä tematiikka.

– Siinä on selkeää tarvetta asian jatkoselvittämiselle (valtioneuvoston) vastineen pohjalta, Rautiainen sanoi.
Oppositiopuolueiden kansanedustajat huomauttivat eilen tiedotustilaisuudessaan, että hallituksen nyt tekemä oikeusvarmuusilmoitus ei täytä lainkaan perustuslakivaliokunnan vaateita, koska valiokunta vaati nimenomaan EU-notifikaatiota.

Soten valmistuminen vaikuttaa tällä hetkellä erittäin epävarmalta. Hallituspuolueet ampuivat eilisen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen viimeisellä 12 minuutilla pahasti itseään nilkkaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU