Politiikka
4.5.2017 15:59 ・ Päivitetty: 4.5.2017 18:51
”Hallitus haluaa näköjään kytätä ja kiusata ihmisiä” – työttömien ”pakkopaketti” kuumensi eduskunnassa
Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) esitti tänään hallitukselle suullisen kysymyksen työttömyysturvan aktiivimallista.
Tolppanen viittasi lehtitietoihin, joiden mukaan työttömille kaavaillaan mittavaa pakkopakettia, jossa työttömän on muun muassa haettava 12 työpaikkaa kolmessa kuukaudessa, tai hän saa tuplakarenssin. Jos työpaikkaa hakemisista huolimatta ei löydy, leikataan työttömyysturvaa.
Työministeri Jari Lindströmiltä (ps.) hän kysyi, suunnitteleeko hallitus todella tällaista työttömien pakkopakettia ja tuplakarenssia.
Vastauspuheessaan ministeri Lindström sanoi, että kyseessä on aktiivimallin luominen. Mallin, josta on puhuttu jo pitkään. Linströmin mukaan on ”täysin ollut tiedossa, että tämmöinen tulee”.
– Tämä on niin sanotussa kymppilistassa, joka on työmarkkinajärjestöjen kanssa yhdessä sovittu. Tätä viedään eteenpäin, tämä lähtee lausuntokierrokselle, jonka jälkeen sitten tarkentuu, minkälainen se malli on.
– Julkisuudessa ollut on luonnos, joka ei todellakaan ole sitten se lopullinen malli, vaan sinne on tullut luonnos, jota on sitten kommentoitu ja pidetty ikään kuin lopullisena. Näinhän asia ei ole, vaan tämä on aivan normaali hallituksen esitys, joka lähtee lausuntokierrokselle ja sen jälkeen tarkentuu ja sitten tulee vasta esityksenä eduskuntaan, Lindström sanoi.
Vastauspuheenvuorossa Tolppanen ihmetteli, ”mitähän työttömät tästä vastauksesta oikein saivat”.
Lisää aiheesta
– Näyttää kyllä kovin pahasti siltä, että hallituksella ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, kuinka suuresta asiasta tässä on kyse. Hallitus kohtelee ihmisiä lukuina, ei elävinä, tuntevina ihmisinä. Ihmiset eivät tule hyväksymään tätä. Hallitus haluaa näköjään kytätä ja kiusata ihmisiä.
– Oletteko tietoinen, arvoisa ministeri, siitä, että palkansaajajärjestöt eivät pakkopakettia ja tuplakarensseja hyväksy? Niitä eivät kannata myöskään yrittäjäjärjestöt eikä niitä hyväksy EK:kaan. Kaiken lisäksi nämä työttömyysturvan heikennykset näyttävät rikkovan kilpailukykysopimuksen.
Mitähän työttömät nyt tästä vastauksesta oikein saivat?
Miksi ihmeessä tällaista edes yritetään viedä eteenpäin? Tolppanen toisti kysymyksen.
Ja Lindström tähän:
– Ei sitä mihinkään pois vedetä, kun ei ole vielä mitään esitystäkään. Kuten sanoin, tämä on luonnos
– Te sanoitte, että hallituksella ei ole käsitystä siitä, miltä työttömästä tuntuu. Minä väitän, että hallituksella on vallan mainio käsitys, miltä tuntuu työttömästä, joka ei saa työtä.
– Sen takia me teemme uudistuksia, että se työn tekeminen, työn tarjoaminen olisi aina kannattavaa. Ja siihen tähtää myös tämä aktiivimalli.
”Hallitus kohtelee ihmisiä lukuina, ei elävinä, tuntevina ihmisinä.”
SDP:n Tarja Filatov tuli mukaan keskusteluun toteamalla, että aktiivisuus on hyvä asia, ja erityisen hyvä asia on se, että hallitus ja työvoimahallinto ovat aktiivisia tarjotessaan työttömille palveluita.
– Mutta kummatkin näistä aktiivimalleista on rakennettu siten päin, että työttömän pitää olla aktiivinen — sekä tämä työnhakuvelvoite, jossa pitää saada tietty määrä työpäiviä, jotta työttömyysturvaa ei leikata, että sitten tämä nettihaku, jossa pitää raportoida haetuista työpaikoista — ja jos hän ei onnistu saamaan työtä itsellensä, niin siitä seuraa karenssi.
Filatovin mielestä tämä on väärin päin rakennettu.
– Valtiovallalla pitää olla velvollisuus tarjota niitä aktiivitoimia, ja jos niistä kieltäydytään, niin silloin on ymmärrettävää, että siitä seuraa jotain sanktiota. Voitteko ministeri luvata, että tämä valmistelu käännetään nyt oikein päin? hän kysyi.
Ministeri Lindström yhtyi tältä osin kysyjän huoleen.
– Eihän voi olla niin, että meillä on malli ja sitten meillä ei ole tarjota niille ihmisille a) töitä tai b) niitä palveluja. Sen takia tähän aktiivimalliin kytkettiin puoliväliriihessä 50 miljoonan panostukset kahdelle vuodelle, jotta niitä palveluja on.
– On täysin kohtuutonta työttömiä kohtaan, että me jotain sanktioisimme, jos ei meillä ole tarjota palveluja. Me olemme tämän tiedostaneet, ja siksi sinne myös panostetaan, että niitä palveluja on, jollei ole töitä tarjolla. Eli tämä on kyllä otettu huomioon näissä esityksissä, Lindström vakuutti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.