Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

22.3.2022 11:10 ・ Päivitetty: 22.3.2022 12:46

Hallitus jatkaa maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta osissa

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Y-Säätiön Tuusulan Kauppatien rakennustyömaa 24. marraskuuta 2020.

Vuosia valmisteltu maankäyttö- ja rakennuslain uudistus sai uuden käänteen, kun hallitus ilmoitti tiistaina esittävänsä lakien viemistä eteenpäin omina paketteinaan. Mammutiksikin nimitetty lakiesitys keräsi lausuntokierroksella merkittävän määrän toisistaan eriäviä lausuntoja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Valmistelu etenee eduskuntaan tällä vaalikaudella niissä asioissa, joista vallitsee suurin yhteisymmärrys, kommentoi ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että eduskuntaan viedään alkusyksystä ainoastaan esitys uudeksi rakentamislaiksi, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alussa. Maankäytön osalta valmistelu jatkuu, eikä sen osalta ole odotettavissa muutoksia tämän hallituskauden aikana.

-  Lakihankkeen aikana on käynyt selväksi, että lisää keskustelua tarvitaan kuntakentän toimijoiden, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa, jotta uudistus saavuttaa tarpeeksi laajan hyväksynnän, ministeri perusteli maankäyttölainsäädännön uudistuksen lykkäämistä.

Uusi rakentamislaki huomioi ilmastokysymykset

Syksyllä eduskunnassa käsiteltävän rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää rakentamista ja rakentamisen digitalisaatiota sekä sujuvoittaa rakentamista.

Esitys tulee sisältämään vaatimuksia rakennusten vähähiilisyydestä ja elinkaaresta.

-  Lakiuudistus tuo ilmastonmuutoksen torjunnan osaksi rakentamista ohjaavaa lainsäädäntöä. Leikkaamme rakentamisen päästöjä sekä vähennämme raaka-aineiden kulutusta rakennusten koko elinkaaren ajalta, ministeri Kari sanoo.

Myös rakentamislupaprosessia on tarkoitus yksinkertaistaa. Jatkossa rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus sulautuisivat yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi. Yksivaiheisessa rakentamislupamenettelyssä harkittaisiin samalla kertaa toteutuvatko sekä rakennuksen sijoittamisen että toteuttamisen edellytykset.

Rakentamisen lupakynnystä halutaan nostaa siten, että jatkossa esimerkiksi alle 30 neliömetrin saunan voi rakentaa ilman rakentamislupaa.

Uutista täydennetty kauttaaltaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU