Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus: Nesteen ja Vapon valtion omistusrajaa lasketaan

Hallitus esittää eduskunnalle, että valtion vähimmäisomistusrajaa lasketaan energiayhtiö Nesteessä ja turveyhtiö Vapossa nykyisestä 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin. Tällä hetkellä valtio omistaa molemmista yhtiöistä 50,1 prosenttia.

Omistusrajan muutos antaisi hallitukselle mahdollisuuden siirtää 33,4 prosentin ylittävät omistusosuudet Valtion kehitysyhtiö Vakeen.

Hallitus on aiemmin linjannut, että valtion täysin omistaman Vaken tehtävänä on saada “valtion yhtiöihin sijoittama pääoma kiertämään nykyistä aktiivisemmin”.

– Kehitysyhtiö voi tehdä sijoituksia sellaiseen yritystoimintaan, joka katsotaan elinkeinorakenteen uudistamisen ja muun yhteiskunnan kokonaiskehityksen kannalta tärkeäksi, valtioneuvosto toimiohjeessaan linjasi viime joulukuussa.

Asiakirjan mukaan kehitysyhtiön tehtävänä on tarjota valtion omistamille yhtiöille “luonnollinen kehityspolku yhtiöiden uusiutumiseksi ja omistusrakenteen kehittämiseksi”.

Hallitus antaa esityksen vähimmäisomistusrajojen muuttamisesta eduskunnalle keskiviikkona.

Ei ole järkevää omistajapolitiikkaa alentaa omistusosuutta strategisesti merkittävän yrityksen kohdalla.

Lisää aiheesta

Oppositiopuolueet ovat aiemmin olleet huolissaan esimerkiksi juuri Nesteen tulevaisuudesta, jos yhtiö siirretään hallituksen perustamaan kehitysyhtiö Vakeen.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen arvioi viime marraskuussa, että ei ole järkevää eikä turvallista omistajapolitiikkaa alentaa omistusosuutta strategisesti merkittävän yrityksen kohdalla.

Myös vasemmistoliitto katsoi tuolloin, että strategisesti tärkeiden valtionyhtiöiden hallitseminen käy hankalaksi, jos omistusosuus tipahtaa kolmannekseen.

Edustajat myös pelkäsivät, että päätäntävalta eduskunnassa pienenee.

– Kyllähän tämä kaventaa eduskunnan budjettivaltaa. Päätäntävalta osinkojen myyntituloista siirtyy budjettitalouden ulkopuolelle, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) eduskunnassa viime marraskuussa.

Juttua on päivitetty klo 13:38.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE