Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus nimitti talouspolitiikan arviointineuvoston vastoin kiintiösääntöä – tässä erikoinen syy asiaan

Valtioneuvosto on tänään istunnossaan nimittänyt uuden talouspolitiikan arviointineuvoston. Asiaa kuuluu valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) ja sen esitteli valtioneuvostolle VM:n ylijohtaja, osastopäällikkö Mikko Spolander.

Hyvin vaikutusvaltaisen asiantuntijaneuvoston kokoonpanosta tuli erikoinen siinä mielessä, että siinä on vain yksi naisjäsen vastoin kiintiösääntöjen tavoitetta.

Arviointineuvoston puheenjohtajaksi nimitettiin professori Jouko Vilmunen.

Muut jäsenet ovat professori Jukka Pirttilä (4-vuotinen kausi), professori Jari Vainiomäki (2-vuotinen kausi), professori Martin Ellison (2-vuotinen kausi) ja professori Anne Haila.

Toimikausi alkaa 1.4.2019 ja päättyy 31.3.2023.

Tasa-arvolaki sanoo asiasta seuraavaa:

” Valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä sekä kunnallisissa että kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Viranomaisten ja kaikkien niiden tahojen, joita pyydetään nimeämään ehdokkaita tässä pykälässä tarkoitettuihin toimielimiin, tulee mahdollisuuksien mukaan ehdottaa sekä naista että miestä jokaista jäsenpaikkaa kohden.”

Arviointineuvoston 40 prosentin kiintiö ei nyt täyty naisten osalta. Miehiä on 80% jäsenistä.

Tasa-arvovaltuutetun kiintiösäännöstä koskevassa ohjeessa todetaan, että toimielimen asettamista valmistelevan viranomaisen tehtävänä on huolehtia siitä, että kiintiösäännöstä noudatetaan. Kiintiösäännöstä voidaan poiketa vain erityisestä syystä. Nyt siis näin on toimittu.

Korkeakoulut eivät esittäneet yhtään naista.

Valtiovarainministeriö oli pyytänyt korkeakoulujen taloustieteellisiltä yksiköiltä yhteisen ehdotuksen arviointineuvoston puheenjohtajaksi ja kolmeksi jäseneksi sekä Suomen Akatemialta ehdotuksen muita yhteiskuntatieteitä edustavaksi jäseneksi.

Korkeakoulujen taloustieteelliset yksiköt esittivät neuvoston puheenjohtajaksi professori Jouko Vilmusta Turun yliopistosta ja jäseniksi pelkkiä miehiä, professoria Jukka Pirttilää Helsingin yliopistosta, professori Jari Vainiomäkeä Tampereen yliopistosta ja professori Martin Ellisonia University of Oxford:sta.

Suomen Akatemia esitti neuvoston jäseneksi professori Anne Hailaa Helsingin yliopistosta ja professori Juha Hämäläistä Itä-Suomen yliopistosta. Hämäläinen jäi siis valitsematta.

Noin kymmenen kieltäytyjää.

Lopulta arviointineuvostoon jäseneksi saatiin vain yksi nainen, Anne Haila. Demokraatti ei tavoittanut häntä tänään illansuussa puhelimella kommentoimaan neuvoston kokoonpanoa.

Valintaprosessia käsitellään valtioneuvoston muistiossa.

Sen mukaan halukkuutta arviointineuvoston jäseneksi tiedusteltiin kaikilta suomalaisilta taloustieteen naispuolisilta professoreilta (virassa 1), tutkimusprofessoreilta (virassa 2) ja tutkimusjohtajilta (virassa 1) sekä joukolta naispuolisia professoreita Ruotsista (2), Norjasta (1) ja Tanskasta (1).

Pohjoismaisten naisprofessoreiden osalta keskityttiin erityisesti niihin, jotka ovat olleet vastaavien arviointineuvostojen jäseniä ja tehtävän luonne tätä kautta tuttu.

”Kaikki kysytyt naispuoliset professorit, tutkimusprofessorit ja tutkimusjohtajat kieltäytyivät”, muistiossa lukee lyhyesti ja ytimekkäästi.

Naisia valittiin nyt neuvostoon vain 20 prosentin osuus.

Merkittävä kokoonpano arvioi muun muassa hallituksen talouspolitiikkaa.

Muistion mukaan korkeakoulujen taloustieteellisten yksiköiden johtajien yhteisesti asettama jäsenehdokkaiden asettelua ohjaava kriteeri on, että ehdotettavien täytyy olla taloustieteen professoreita, tutkimusprofessoreita tai tutkimusjohtajia.

Muistiossa kerrotaan myös, että yksiköiden johtajat ovat harkinneet, voisivatko sektoritutkimuslaitoksissa (Palkansaajien tutkimuslaitos, Pellervon taloustutkimus, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus) työskentelevät – naiset tai miehet – tulla kyseeseen talouspolitiikan arviointineuvoston jäseninä.

”Johtajat pitivät tätä hyvin ongelmallisena, koska kyseiset laitokset arvioivat omassa työssään talouspolitiikkaa ja laativat talouspoliittisia suosituksia. Tästä syystä yksiköiden johtajat ovat halunneet rajautua tutkimusprofessoreihin ja akateemisiin eli yliopistossa työskenteleviin henkilöihin”, muistiossa kerrotaan.

Talouspolitiikan arviointineuvosto on merkittävä kokoonpano, sillä se arvioi Suomen talouden tilaa ja harjoitettua talouspolitiikkaa. Se julkaisee muun muassa joka vuosi arvion maassamme harjoitetusta talouspolitiikasta.

Talouspolitiikan arviointineuvoston nykyinen puheenjohtaja on professori Roope Uusitalo. Nykyjäsenistä kaksi on naisia ja kaksi miehiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE