Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

25.9.2024 10:11 ・ Päivitetty: 25.9.2024 10:11

”Hallitus on turvautunut hölmöläisiltä tuttuun peitonjatkamiseen” – SDP:n Tuppuraisen mukaan hallituksen puheet ja teot ovat ristiriidassa

Topi Lappalainen
Tytti Tuppurainen (sd.).

Puheet ja teot eivät kohtaa Orpon hallituksen sote-järjestöjä koskevissa linjauksissa, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Demokraatti

Demokraatti

Tuppurainen on jättänyt sote-järjestöjen leikkauksista hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Tiedotteessaan Tuppurainen huomauttaa, että hallitus leikkaa rajusti järjestöjen avustuksista samalla, kun se suunnittelee lisäävänsä matalan kynnyksen palveluiden ja mielenterveysavun saatavuutta yhdessä järjestöjen ja seurakuntien kanssa.

– Hallitus leikkaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen STEA-avustuksia ensi vuonna 79,5 miljoonaa euroa. Yleisavustuksilla ja kohdennetuilla yleisavustuksilla rahoitettuihin niin sanottuihin jatkuvaluonteisiin järjestöjen toimintoihin myönnetään vuonna 2025 noin 18-21 miljoonaa euroa vähemmän STEA-avustuksia.

– Hallituksen raju leikkauspolitiikka on ilmeisessä ristiriidassa sen oman hallitusohjelman ja kansalaisjärjestöstrategian linjausten kanssa, Tuppurainen toteaa.

JÄTTILEIKKURIIN joutuneet järjestöt tarjoavat Tuppuraisen mukaan suomalaisille monia sellaisia palveluja, joita kukaan muu ei tarjoa. Järjestöjen työ säästää julkisen terveydenhoidon resursseja ja on hänen mukaansa kultaakin arvokkaampaa monelle apua tarvitsevalle ihmiselle.

Helsingin yliopiston soveltavan tilastotieteen dosentti Jukka Hoffrénin laskelman mukaan vapaaehtoistyön arvo Suomessa on vuosittain lähes 3,2 miljardia euroa. Järjestöihin panostaminen palautuu siis yhteiskunnalle moninkertaisesti takaisin, Tuppurainen muistuttaa.

Esimerkiksi mielenterveyden edistämiseen ja mielenterveyden ongelmien ehkäisyyn keskittyvä Mieli ry on nostanut esiin, kuinka arvokasta työtä sote-järjestöt tekevät paitsi ihmisten auttamiseksi, myös kansantalouden näkökulmasta. OECD:n arvioi mielenterveyskustannusten olevan 11 miljardia euroa. Mielenterveysongelmien hoitaminen tukee Tuppuraisen mukaan julkisen talouden tasapainotusta ja työllisyysasteen nostoa.

– Hallitus on jälleen kerran toiminut vastoin sanojaan. Millä tavalla järjestöihin kohdistuvat leikkaukset lisäävät hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti matalan kynnyksen palveluiden ja mielenterveysavun saatavuutta? Millaisia säästöjä hallitus arvioi saavansa näillä leikkauksilla? Tässä asiassa, jos missä hallitus on turvautunut hölmöläisiltä tuttuun peitonjatkamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU