Politiikka
17.11.2024 08:22 ・ Päivitetty: 17.11.2024 08:22
Hallitus vääntää yhä tuulivoimaloiden sijainnin rajoituksista – persut eivät halua niitä liian lähelle asutusta
Hallituksessa on STT:n tietojen mukaan eripuraa siitä, kuinka lähelle asutusta saa vastedes rakentaa tuulivoimaloita. Tutkijoiden mielestä voimaloiden suurimmat haitat liittyvät lähinnä meluun.
Kysymys on osa laajaa alueidenkäyttölain uudistusta. Tuulivoimaloiden etäisyys on uudistuksen suurin kiistanaihe puolueiden välillä, kertovat lähteet STT:lle.
Hallitusohjelmassa on sovittu, että kansalliset etäisyyssäännöt määritellään ja otetaan käyttöön. Hallitusneuvotteluissa jätettiin kuitenkin auki, kuinka suuri etäisyyden pitäisi olla.
Kokoomuksessa ja RKP:ssä ajatellaan, että liian suuri etäisyys vaikeuttaisi uusien tuulivoimaloiden rakentamista ja puhtaan sähköntuotannon lisäämistä.
Perussuomalaisissa taas on oltu huolissaan muun muassa tuulivoiman vaikutuksesta asukkaiden arkeen ja lähellä olevien kiinteistöjen arvoon. Perussuomalaiset ovat myös korostaneet, että tuulivoimarakentamisen hyväksyttävyyttä ja oikeudenmukaisuutta pitää vahvistaa.
Alueidenkäyttölain uudistusta valmistelleen työryhmän työ päättyi syksyllä. Lakiluonnosta odotetaan lausuntokierrokselle, kun poliittinen sopu tuulivoimasta ja muusta sisällöstä on syntynyt. Asiasta neuvotellaan ministeritasolla ja erityisavustajien kesken.
Hallituksen erimielisyydestä kertoi ensimmäisenä marraskuun alussa MTV:n uutiset.
Lisää aiheesta
NYKYISIN tuulivoiman ja asutuksen välillä on etäisyyttä tyypillisesti runsas kilometri, sanoo tuulivoimayhtiö ABO Energyn toimitusjohtaja Aapo Koivuniemi.
Arvio koskee noin 8-12 tuulivoimalan alueita, joissa keskiäänitaso on noin 106 desibeliä. Etäisyyttä ei ole tällä hetkellä määrätty lainsäädännössä, mutta siihen vaikuttavat muun muassa säädökset sallitusta melutasosta.
Kunnat voivat asettaa etäisyyssääntöjä alueillaan. Osassa kunnista on jo käytössä esimerkiksi kahden kilometrin raja.
Koivuniemen mukaan jos kaksi kilometriä koskisi koko Suomea, vaikutukset olisivat merkittäviä. Tilaa uusille voimaloille olisi vähemmän. Hänen mukaansa jo Oulun eteläpuolisessa Suomessa ”tekisi tiukkaa”.
- Jos siitä lähtisi laittamaan isompaa rajaa, sehän olisi jo ihan kiusantekoa. Se alkaisi haittaamaan tosi paljon toimintaa.
Koivuniemen mielestä suuri etäisyyssääntö vaikeuttaisi investointiympäristöä. Hän sanoo, että sähköä vaativia vihreän siirtymän investointeja pitäisi houkutella sillä, että Suomessa on edullista vihreää sähköä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew on tehnyt eduskunnassa toimenpidealoitteen rajasta, joka olisi kymmenen kertaa voimalan pyyhkäisykorkeus tai 2,5 kilometriä.
Aloite ei liity hallituksen päätöksentekoon, mutta on esimerkki viime aikoina julkisesti ehdotetusta rajasta.
MILLAINEN etäisyyden pitäisi terveyden näkökulmasta olla? Mahdolliset terveyshaitat liittyvät lähinnä meluun etenkin yöaikana, sanoo johtava tutkija Timo Lanki Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
- Koska uni on niin tärkeää terveydelle, hän sanoo.
Tuulivoimaloiden melulle on jo tällä hetkellä ohjearvot, joita melu ei saa ylittää esimerkiksi asutusalueilla, oppilaitoksissa ja kansallispuistoissa. Lanki huomauttaa, että pelkkä etäisyys ei välttämättä kerro melun tasosta, jos välissä sattuu olemaan esimerkiksi melua estäviä mäkiä.
- Jos etäisyys on vain riittävä meluhaitan estämiseksi, todennäköisesti mitään muuta suoraa linkkiä etäisyyden ja terveyden välillä ei ole, Lanki sanoo,
Hän toteaa, että terveyshaittojen sijaan asiassa on pikemminkin kyse ihmisten kokemuksista ja tuulivoimaloiden vaikutuksista viihtyvyyteen.
Teksti: STT / Anni Keski-Heikkilä
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.