Kolumnit

Hallitus hyydytti hallintarekisterihankkeen

Kari Hulkko
https://twitter.com/Antti_Koskela
Kari Hulkko
https://twitter.com/Antti_Koskela

”Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Sitä ei tuoda tämän hallituskauden aikana.”

Näin vakuutti valtiovarainministeri Alexander Stubb viime joulukuussa, kun lakihanke osakeomistusten piilottamisen mahdollistamiseksi karahti kiville.

Nyt hallitus ja valtiovarainministeriö edistävät hanketta taas, vähän eri perustein kuin viimeksi. Vielä viime syksynä ja edellisellä hallituskaudella ministeriön virkamiehet ja Kokoomus olivat sitä mieltä, että EU:n lainsäädäntö edellyttää hallintarekisterin sallimista.

Kun paljastui ettei näin ole, heillä on uusi käärme pyssyssä. Nyt ministeriö ja Stubb vetoavat siihen, että suomalainen toimija saa käyttää minkä tahansa EU-maan arvopaperikeskusta (clearing) kaupoissaan.

On tehtävä selväksi, ettei tälläinen peli vetele.

Koska muutamissa EU-maissa hallintarekisteri on laillinen, voisi suomalainen sijoittaja piilottaa omistuksensa rekisteriin käyttämällä ulkomaisen arvopaperikeskuksen palveluita. Omistusten piilottaminen uteliailta silmiltä ja myös verokarhulta olisi näin askeleen lähempänä.

Hallintarekisteri on hämmästyttävän sitkeä hanke. Alun perin se haudattiin jo edellisen hallituskauden lopulla. Sen jälkeen se nousi esiin viime syksynä. Nyt hallitus ja valtiovarainministeriö yrittäviät edistää hanketta kolmatta kertaa.

Hallintarekistereiden sallimista vastustavat niin kansan enemmistö, verohallinto kuin poliisikin. Sen koetaan lisäävän osakeomistusten hämärtymistä ja edesauttavan veronvälttelyä.

Kokoomukselle, Stubbille ja myös valtiovarainministeriön virkamiehille on osoitettava, ettei useaan kertaa torpattua hanketta kuulu edistää uudestaan ja uudestaan. Ilmeisesti heillä on ajatuksissa, että kun tarpeeksi monta kertaa yrittää, hanke lopulta etenee kun vastapuoli väsyy.

On tehtävä selväksi, ettei tälläinen peli vetele. Stubbia ja valtiovarainministeriön virkamiehiä koskevat samat pelisäännöt kuin muitakin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat