Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitusneuvotteluissa keskusteltiin some-säännöistä – Orpo: Jos ylilyöntejä tulee, niihin puututaan

Hallituksen muodostaja Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitusneuvotteluihin osallistuvien sosiaalisen median käytöstä on käyty puheenjohtajapöydässä keskustelua. Hänestä on selvää, että neuvottelut käydään Säätytalolla eikä sosiaalisessa mediassa tai median välityksellä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Paperille asti ei ohjeistusta kuitenkaan hänen mukaansa aleta laittamaan. Jokaisen odotetaan käyttävän tervettä harkintaa sosiaalisessa mediassa toimiessaan.

-  Jos ylilyöntejä tulee, ja kun aina tulee, ne käsitellään ja niihin puututaan, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa Säätytalolla.

ASIASTA kysyttiin, koska perussuomalaisten puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on puhunut Yleen liittyvistä asioista sosiaalisessa mediassa viime päivinä. Hän on muun muassa kysellyt, mitkä kanavat tai mikä sisältö ei olisi välttämätöntä. Hän myös arvosteli Orpon Yle-puheita torstaina illalla julkaistussa Facebook-kirjoituksessaan.

-  Orpo meni tekemään ison virheen linjaamalla omin valtuuksin, että Ylen sisällöntuotantoon ei koskettaisi, Tynkkynen kirjoitti.

Tynkkynen johtaa hallitusneuvotteluissa ryhmää, johon kuuluvat viestintä ja digitalisaatio sekä media-asiat, kuten Yle.

Orpolta kysyttiin torstaina tiedotustilaisuudessa, tuleeko hänen hallituksensa puuttumaan Ylen sisällöntuotantoon.

Lisää aiheesta

-  Ei todellakaan tule puuttumaan sisältöihin. Pitää muistaa sekin, että Yle on eduskunnan alainen radio, hän vastasi.

Yleä koskevista asioista päätetään kaikkien puolueiden kesken eduskunnassa. Se on kuitenkin ohjelmanteossa ja sisältöjulkaisussa riippumaton ulkopuolisista vaikuttajatahoista.

YLEN toiminnasta säädetään laissa. Laki muun muassa määrittelee Ylen julkisen palvelun tehtävät. Ylen toiminta rahoitetaan Yle-verolla, joka kerätään sekä yksityishenkilöiltä että yhteisöiltä. Ylen rahoitus oli viime vuonna 557 miljoonaa euroa, verojen jälkeen 506 miljoonaa euroa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi uskovansa, että keskustelussa on taustalla se, että monet neuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat valmiita tarkastelemaan Ylen rahoitusta. Poliitikko ei kuitenkaan voi puuttua Ylen journalistisiin sisältöihin, hän korosti.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi kertoneensa omalle ryhmälleen toiveen, että neuvotteluihin ei käytettäisi sosiaalista mediaa. Henrikssonin mukaan on selvää, että poliitikot eivät sanele eivätkä määrää sitä, mitä Ylen ohjelmissa sanotaan tai minkälaisia ohjelmia on.

-  Yle ylipäänsä kuuluu eduskunnan alle. Tämä on mielestäni tärkeä periaate, josta täytyy pitää kiinni.

Jo perjantaina aamulla Orpo kommentoi Tynkkysen kritiikkiä sanomalla, ettei hän ole kauheasti miettinyt asiaa. Orpo totesi, että Tynkkysen johtama työryhmä aloittaa vasta ensi viikolla.

-  Antaa nyt työryhmän ensin lähteä työssään alkuun, ja katsotaan sitten, Orpo sanoi.

Toimitusministeristön liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) huomauttaa Twitterissä, että Yle rahoittaa luovia aloja 100 miljoonaa euroa vuodessa. Siten nipistys rahoitukseen kohdistuisi suomalaiseen kulttuuriin.

Sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat esittäneet rahoitukseen leikkauksia. Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan kahta eri toimea, joilla Yleltä otettaisiin pois lähes 125 miljoonaa euroa. Perussuomalaiset esitti vaihtoehtobudjetissaan Ylen tehtävien ja toimintojen leikkaamista 25 prosentilla. Välitön vuotuinen säästö olisi 144 miljoonaa euroa.

RKP on linjannut puolueohjelmassaan, että medioiden riippumattomuudesta ja julkisten palvelujen tarjoamisesta molemmilla kotimaisilla kielillä täytyy pitää huolta. Julkisen palvelun yleisradiotoiminta tulee säilyä hyvälaatuisena, laajana ja relevanttina, puolue katsoo.

Kristillisdemokraatit on todennut, että julkisilla verovaroilla tuotetun ohjelman tulee olla sisällöltään sellaista, että se palvelee kaikkia suomalaisia ja on pääsääntöisesti sopivaa kaikenikäisille. Tämä kirjaus löytyy kulttuuripoliittisesta ohjelmasta vuodelta 2021.

Valtiovarainministeriö (VM) nosti esiin Ylen rahoituksen supistamisen mahdollisena julkista taloutta vahvistavana keinona maaliskuussa julkaistussa kartoituksessaan. Ministeriö laski, että jos rahoitusta supistettaisiin portaittain kahden seuraavan vaalikauden aikana esimerkiksi 20 prosentilla, olisi tämän toimen vaikutus noin 120 miljoonaa euroa.

-  Vastaavan kokoinen säästö olisi mahdollista toteuttaa myös luopumalla Ylen rahoituksen indeksikorotuksista seuraavien kahdeksan vuoden ajaksi.

Tällöin Yle-veron tuottoa pitäisi nykyisen käytännön mukaisesti alentaa. Siten toimi ei VM:n mukaan suoraan vahvistaisi julkista taloutta, mutta mahdollistaisi muun valtion verotuksen kiristämisen kokonaisveroastetta nostamatta.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallitusneuvottelut jatkuvat perjantaina neljättä päivää Helsingin Säätytalolla.

Viikonloppuna Säätytalolla ei neuvotella, vaan työ jatkuu taas maanantaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE